vrouwendag

Mijn heldin #vrouwendag

8 maart, 2016 Geplaatst door actualiteit, opinie Geen reacties

Op 8 maart 1908 ging in New York een grote groep vrouwen in staking vanwege hun slechte arbeidsomstandigheden. De geboortedag van internationale #vrouwendag. Het is een traditie geworden: vandaag, 8 maart, gaan vrouwen overal ter wereld de straat op om te protesteren tegen vormen van uitbuiting en onderdrukking. Ook in Amsterdam zijn er allerlei bijeenkomsten en op de Dam is een manifestatie.

Als man past het om vandaag op de achtergrond te blijven. Zeker ik als dominee, verbonden aan een tweeduizend jaar oude traditie waarin vrouwen vaak op de tweede plek stonden (en dan druk ik het nog zacht uit). Wel denk ik aan verschillende vrouwen in mijn eigen netwerk die soms hard moest vechten om te komen waar ze nu zijn. Op hen ben ik trots. En ik noem vandaag met respect de naam van één vrouw: Margot Kässmann. Ik ben haar zelfs dankbaar. Hieronder leg ik uit waarom.

Mijn heldin

Margot Kässmann is een Duits theoloog. Zij is ambassadeur van de grote Reformatie-herdenking in 2017, als het precies 500 jaar geleden is dat Maarten Luther zijn 95 stellingen publiceerde. Van Luther bestaan er nogal wat vrouwonvriendelijke uitspraken. Alle reden voor een moderne vrouw als Kässmann om Luther te bashen. Kässmann doet dat niet. Ze zegt over al die vrouwenhatende citaten: Luther stond met één been in de middeleeuwen maar met het andere been in de toekomst.

Margot Kässmann

Volgens Kässmann heeft juist Luther een enorme betekenis voor de emancipatie van vrouwen gehad. Hij verbond God met het gewone leven, met familie, kinderen en seksualiteit. Van de Duitse vorsten eiste Luther scholing voor jongens en meisjes, zonder onderscheid. “Iedereen die door het water van de doop gegaan is, is priester, bisschop en paus”, schrijft Luther ergens. Geen enkele christen staat hoger dan een ander, bedoelde hij en ook daarin maakte hij geen verschil tussen mannen én vrouwen.

Verlichting

Luther wees een weg die door veel verlichtingsfilosofen werd gevolgd: Descartes, Spinoza en vele anderen. Allemaal stelden ze: alle mensen zijn gelijk. Of ze nu man zijn of vrouw. Inderdaad: vooral mannen. Die zelf bepaald niet altijd deden wat ze zeiden. Behalve Luther staat ook de grote Verlichtingsfilosoof Immanuël Kant erom bekend dat hij vrouwen niet conform zijn eigen theorie behandelde.

Waarom schrijft Margot Kässmann al die mannen niet simpelweg af? Waarom is ze niet gewoon woedend? Omdat zij de geschiedenis als een lange weg beschouwt, met bochten. Omdat ze zelfkennis heeft. En wijs is.

De les van Margot Kässman

In 2009 werd ze de eerste vrouwelijke leider van de Evangelische Kerk in Duitsland. En Kässmann weet als geen ander hoe er naar je gekeken wordt als je de eerste bent. In 2010 moest ze aftreden vanwege rijden onder invloed. Ze zegt dat ze in die tijd de bodem heeft gezien, maar dat die bodem niet dieper bleek te zijn dan de genadige handen van God. Daarna is ze opgestaan. En nu, misschien meer dan ooit, in staat om mensen te inspireren. Of zij nu vrouw zijn of man.

Meer weten over Margot Kässmann?

  • lees haar boekje ‘midden in het leven‘, over haar ‘midlife blues’
  • bekijk een toespraak met Nederlandse ondertiteling op youtube.

Tags: , , , , , ,

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

Your email address will not be published.This is a required field!

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Over Dominee Tim

Ik ben Tim, ondernemer en dominee. Met een talent om verhalen te vertellen. Over de actualiteit, zonder vingertje en altijd met een spirituele dimensie. Inspirerende verhalen voor jou én voor jouw bedrijf.