matteüspassion

Haal meer uit de Matteüspassion: 3 tips

17 maart, 2016 Geplaatst door actualiteit, opinie Geen reacties

Matteüspassion bezoeken? Doen!

Steeds vaker gaan mensen naar de Matteüspassion. Er zijn inmiddels meezing- en tangoversies, er is een bewerking voor kinderen, er is een Matteüspassion glossy en bij De Wereld Draait Door komt Bach’s meesterwerk regelmatig voorbij.

Ik ben zelf al jaren fan en ik wil jou aanmoedigen om ook eens te gaan. Maar als je gaat: zorg dan dat je voorbereid bent.

Bach leefde in een andere tijd. En Bach was een religieus mens. Als je echt wilt snappen hoe Bach de Matteüspassion bedoelde, dan moet je daar iets van weten. Ik heb drie tips, de je kunnen helpen om op dat oorspronkelijke niveau te komen en zo nog meer uit de Matteüspassion te halen:

3 tips

1. Sta open voor de diepste laag
    Verplaats je in Bach’s wereld en bedenk elke keer dat het personage ‘Jezus’ voorbij komt Bach dacht: ‘God’.

Bedenk dat bij alle andere personages die voorbijkomen Bach dacht: ‘dat zou ik kunnen zijn’. Het verhaal komt zo veel dichterbij!

2. Maak de Matteüs tot je eigen verhaal
    Je hoeft niet religieus of spiritueel te zijn om Bach’s thema’s te kunnen snappen: verraad, verdriet, lijden en dood, maar daarnaast ook vriendschap, eerlijkheid en hoop.

Vraag jezelf tijdens het luisteren af welke van deze thema’s in jouw leven een bijzondere betekenis heeft en maak er gebruik van.

3. Zet een stap
    De Matteüspassion is een groots meeslepend verhaal over verzoening, maar Bach schreef het voor een kerkdienst. En in de kerkdienst is de vraag: wat doe jij met het verhaal?
    Volg Bach en neem je tijdens de Matteüspassion voor een stap te zetten. Een verzoenende daad, voor iemand om je heen.

Tags: , , , , , ,

No comments yet. You should be kind and add one!