Lazarus, bowie

David Bowie voor de paasdagen

24 maart, 2016 Geplaatst door actualiteit, feestdagen Geen reacties

Het onderstaande is een voorproefje van het verhaal dat ik vrijdag 25 maart houdt StandUp Theology

Lazarus

Op 10 januari 2016 stierf David Bowie. Kort daarvoor bracht de Britse superster een laatste clip uit. We zien een geblinddoekte Bowie, vastgekluisterd aan een bed. Zijn teksten variëren tussen hoop en vrees. Tenslotte zien we hem verdwijnen in een kast. De titel van het nummer: Lazarus.

In de bijbel komt één geblinddoekt personage voor. Ook die heet Lazarus. Hem zien we achter een grafsteen verdwijnen.

Het bijbelverhaal vertelt dat Lazarus na vier dagen dood te zijn geweest door Jezus uit zijn spelonkgraf wordt geroepen: ‘Lazarus, sta op.’ – Dit is overigens voor mensen uit de 1ste eeuw net zo ongeloofwaardig is als voor 21ste eeuwse Amsterdammers. Een kast kan nog open, maar een graf hoort dicht.

Lazarus, dat ben jij

Van de bijbelse Lazarus weet je niet helemaal zeker of hij nu dood is of leeft. Bij Bowie is het precies zo. Kijken we naar een sterfbed, het dodenrijk misschien of een hemelse toestand? Columnisten noemen de clip van Bowie fascinerend, huiveringwekkend, luguber. Precies de woorden die al vele eeuwen voor de bijbelse opstandingsverhalen worden gebruikt.

Het personage Lazarus speelt met onze angst en onze hoop. Angst. Wie Lazarus ziet, ziet zichzelf. Vrijwel alle moderne filosofen herinneren ons eraan dat we reeds bij leven gevangenen zijn van de dood. En hoop. Oh, I’ll be free, zingt Bowie. Doodgaan kan ook een bevrijding zijn. Een einde aan je lijden, vrede krijgen met je sterfelijkheid of voortbestaan in een andere dimensie.

Pasen

Pasen is het feest van angst en hoop. Pasen is een aards feest. Sta op! Dat is een oproep om je los te maken van wat je knelt, om aan je tweede leven te beginnen, om te durven, om jezelf te laten zien. De Vlaamse schrijfster Griet op de Beeck zei het onlangs zo: “Ik moest er 38 jaar voor worden om eindelijk diegene te worden die ik altijd al was maar nooit durfde zijn.” Zou ze beseffen dat ze op heel wat andere mensen voorloopt?

Veel wordt er in Amsterdam niet over ‘opstaan’ gesproken. Zou het er mee te maken hebben dat ‘vallen’ evenmin een dankbaar gespreksonderwerp is? Want opstaan gaat niet vanzelf. Je moet er de dood voor in de ogen durven kijken. De dood in de vorm van je eigen kwetsbaarheid en sterfelijkheid. Dan pas kun je het leven op waarde schatten.

De les van Bowie

Pasen is een keuze, een stap: beginnen aan je tweede leven. Een leven zonder blinddoek. De dingen zien zoals je zijn. Voor die stap kan een mens wel wat aanmoediging gebruiken. Van Jezus: Lazarus, kom naar buiten. Van Griet op de Beeck. Of van Bowie: Oh, I’ll be free.

Tickets voor StandUp Theology (vrijdag 25 maart) vind je hier

Tags: , , , , , , ,

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

Your email address will not be published.This is a required field!

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Over Dominee Tim

Ik ben Tim, ondernemer en dominee. Met een talent om verhalen te vertellen. Over de actualiteit, zonder vingertje en altijd met een spirituele dimensie. Inspirerende verhalen voor jou én voor jouw bedrijf.