worden als een kind

Koningsspelen: worden als een kind

22 april, 2016 Geplaatst door actualiteit, feestdagen Geen reacties

Zelfs de koning…

Prins Charles zei deze week in een interview: “ik hou zo van tuinieren omdat ik als kind enorm gelukkige ervaringen in de tuin van mijn oma heb opgedaan. En als ik tuinier, dan ben ik weer even dat kind.”

Kinderen (ik heb ze zelf) – ze zijn een bron van inspiratie. Waarom eigenlijk? En: wat kun je ervan leren? Ik deel iets vanuit mijn eigen ervaring met kinderen en ben benieuwd of je dat herkent.

  1. Een baby is een wonder, het is iets geweldigs als zo’n kleintje onderdeel van een gezin of je familie wordt. Ik heb nog nooit honderd kaartjes in een week gehad, alleen toen mijn kinderen geboren werden. Mensen hebben voor hun kinderen vaak heel veel over. Je nachtrust en een groot deel van je tijd en energie. Kinderen maken een euforische energie los.
  2. Kinderen maken ook nog hele andere gevoelens los: verontwaardiging of diep verdriet. Talloze baby’s worden vandaag met hiv geboren. Misbruik in een kinderdagverblijf maakt ons ontzettend kwaad, één verdronken jongetje op een Turks strand slaat ons volkomen lam. Unicef zegt dat er per dag 21.000 kinderen overlijden aan vermijdbare oorzaken. Iedereen voelt dezelfde machteloosheid bij het lezen van deze feiten.

Hoe kan dat? Wat is het aan kinderen dat het dit losmaakt?

De spirituele les over kinderen

De bijbel vertelt een verhaal over Jezus die zijn leerlingen vertelt: je kunt pas echt verder komen, als je wordt zoals een kind. Want in elk weerloos kind, zit iets van God. En wie een kind iets aandoet, doet God iets aan. Kinderen, zegt Jezus, hebben een speciaal lijntje met God.

En daarom die spirituele les: word zoals een kind.

Hoe?

Kijken naar kinderen helpt. Met kinderen omgaan. Kinderen krijgen of veel voor hen zorgen. Kinderen nadoen. Begrijpen dat juist kleine kinderen de dingen beter zien dan jij en ik. Prins Charles zegt: ik loop nu graag door de tuin met mijn kleinzoon prins George, en ik leer van zijn manier van kijken.

En dit helpt mij wel eens, als ik er met vallen en opstaan mee oefen. Als je een huis binnen stapt, een werkplek, een borrel of een vriendengroep. Stel dan jezelf bewust en in stilte de vraag: ‘wie zou er van dit gezelschap de kleinste zijn?’

Vaak hoeft die vraag niet eens beantwoord te worden, om toch je voet, je hand en je oog, je manier van wandelen en aanpakken en kijken, te veranderen.

Heb jij nog tips? Laat het me weten in de comments!

Tags: , , , , , ,

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

Your email address will not be published.This is a required field!

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Over Dominee Tim

Ik ben Tim, ondernemer en dominee. Met een talent om verhalen te vertellen. Over de actualiteit, zonder vingertje en altijd met een spirituele dimensie. Inspirerende verhalen voor jou én voor jouw bedrijf.