wat wil ik worden als ik groot ben

Wat wil ik worden als ik groot ben?

4 mei, 2016 Geplaatst door #stress-less Geen reacties

Groot

Op feestjes hoor ik volwassenen soms tegen elkaar zeggen: ik weet nog niet wat ik ga worden als ik groot ben. Meestal doelen ze dan op hun carrière. De plek waar ze willen eindigen is anders dan de plek waar ze op dat moment zijn.

Als ik groot ben, word ik dirigent. Dat lijkt me fantastisch. De realiteit is dat ik 40 ben, geen instrument bespeel, laat staan dat ik ooit heb gedirigeerd. Toch blijf ik er over dromen.

Uitgestelde volwassenheid

Onze cultuur biedt heel wat mogelijkheden om lang te ‘spelen’: je nog niet echt vast te leggen op een baan, hypotheek of duurzame relatie. Psychologen noemen dat ‘uitgestelde volwassenheid’.

Maar daaronder ligt keuzestress. Hoe langer je wacht, hoe kleiner de kans dat je dromen werkelijkheid worden. Je kunt zomaar ontevreden worden over jezelf. Om echt open te staan voor de toekomst zijn twee dingen van belang:

1. Accepteer het verleden

Het kan teleurstellend zijn om te bedenken wat je allemaal niet zult zijn. In mijn geval het feit dat ik nooit verder ben gegaan in de muziek.

Maar bedenk dan dat je veel belangrijke elementen in je carrière niet heel bewust hebt gecreëerd. Je kunt ze eerder ‘gegeven’ noemen. Ze komen voort uit je biografie. Net als je fysieke conditie of je sociale netwerk elementen bevatten waar je niet voor hebt gekozen. Je moet het ermee doen. Accepteer dus keuzes die je hebt gemaakt in je opleiding of carrière tot hiertoe.

2. Neem het ‘nu’ serieus.

Je bént al groot! Wie terugkijkt ontdekt dat er een lange weg is afgelegd om te komen waar je nu bent. En zelfs als je niet (helemaal) gelukkig bent op de plek waar je nu staat, dan kan juist je huidige situatie een goede springplank zijn naar iets dat daarop volgt.

Tegen zijn leerlingen zei Jezus niet: “Visser? Wat een kansloos beroep! Gooi het eens helemaal over een andere boeg.” Maar wel: “Heb je al eens overwogen om je expertise toe te gaan passen op mensen?”

Accepteer het verleden en neem het heden serieus. Je zult merken dat je juist dan op nieuwe ideeën komt. Of zelfs de dingen ziet in een totaal nieuw perspectief.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

Your email address will not be published.This is a required field!

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Over Dominee Tim

Ik ben Tim, ondernemer en dominee. Met een talent om verhalen te vertellen. Over de actualiteit, zonder vingertje en altijd met een spirituele dimensie. Inspirerende verhalen voor jou én voor jouw bedrijf.