stress

Hoe help ik iemand met stress?

28 juni, 2016 Geplaatst door #stress-less Geen reacties

Veel mensen vandaag de dag hebben ongezond hoge stress-levels. Bij jezelf herken je het vaak niet eens (of te laat). Bij anderen is het echter makkelijker te herkennen. Wat kun je doen als je veel stress bespeurt bij je collega of bij een vriend(in), zonder dat je betweterig bent of bemoeizuchtig?

Tip 1

Maak het bespreekbaar. Niet eenvoudig, want de meeste mensen ontkennen hun eigen stress of zwakken die af. Als een ander merkt dat je bereid bent om echt even mee te denken, is er een kans dat iemand iets vertelt over de oorzaak van zijn of haar stress. Het kan erg helpen om te laten merken dat jij ervarinsgdeskundige bent als het over stress gaat. Gedeelde stress is halve stress!

Tip 2

Benoem de oplossing, juist als die voor de hand ligt. Tegen een drenkeling moet je altijd roepen: ‘zwemmen!’. De paniekreactie van iemand die in het water valt kan voor verkramping zorgen. Ook woorden als ‘relax’ of ‘ontspan’ kunnen uitermate nuttige aanwijzigen zijn. Jezus van Nazaret zei dagelijks tegen mensen: “wees niet bevreesd!”. In onze samenleving zou hij voortdurend roepen: “Wees niet gestresst!”

Tip 3

Creëer afleiding. Onder stress kan niemand helder denken. Drink koffie, maak een wandeling of ga er een dag met iemand op uit. Je zult verbaasd staan dat dezelfde persoon even later heel anders tegen dingen aankijkt.

Tip 4

Vier sabbat met iemand. Sabbat is vaststellen wat er allemaal goed is aan je leven. Als je de moeite neemt om het op te sommen, is het vaak meer dan je denkt. In dat vaststellen zit een diepe voldoening. Je leven hoeft niet perfect of af te zijn. Soms is het tijd om er bij stil te staan: het is gewoon goed zoals het is.

Tim Vreugdenhil

Tim's Mega Dikke 

Kwartaalnieuwsbrief


Elk kwartaal een nieuwsbrief (4x per jaar), tjokvol inspiratie en zinvolle teksten van dominee Tim Vreugdenhil.

Start: oktober 2018 - schrijf je nu in!

Dit was het laatste blog in de serie ‘stressless’. Binnenkort breng ik mijn e-book uit waarin de 10 blogs over stress staan uitgewerkt. Houd deze site in de gaten, of kom naar de stressloze zomerBBQ op 3 juli.

Verder lezen

Tags: , ,

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

Your email address will not be published.This is a required field!

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Over Dominee Tim

Ik ben Tim, ondernemer en dominee. Met een talent om verhalen te vertellen. Over de actualiteit, zonder vingertje en altijd met een spirituele dimensie. Inspirerende verhalen voor jou én voor jouw bedrijf.