halloween

Haal meer uit je herfst met Halloween

31 oktober, 2016 Geplaatst door Geen categorie Geen reacties

Halloween

De pompoenen zijn niet aan te slepen, kopte de Volkskrant dit weekend. In een interessant artikel zegt journalist Olaf Tempelman dat de herfstvakantie steeds meer een periode wordt waarin ‘Heel Holland Uitholt’. Ook op mijn eigen balkon grijnst een pompoen me aan. ’s Avonds doet mijn dochter (5) er een kaarsje in. Dikke pret.

Halloween is afgeleid van het Engelse All Hallows Eve: de vooravond van de katholieke feestdag Allerheiligen. Ierse emigranten brachten een van oorsprong Keltisch oogstfeest naar de VS. Daar werd het element ‘griezelen’ toegevoegd. Wie meer wil weten over de historische achtergrond van Halloween: hier een link naar een artikel van Ronald Hutton in The Guardian (2014).

De opkomst Halloween

Je kon de opkomst van Halloween voorspellen, en niet alleen vanwege de vaak genoemde (en terechte) redenen van commercie en ver-amerikanisering. Waar Kerst en oud en nieuw typische ‘midwinterfeesten’ zijn en Pasen het voorjaar inluidt, daar mist de herfst tot nu toe een eigensoortig feest. Terwijl het merkbaar donkerder en kouder wordt. Hoe bereiden we ons voor op die donkere tijd? Halloween voorziet daar uitstekend in. Het is ook nog eens een neutraler feest dan het van oorsprong zeer christelijke Sint Maarten (en ‘trick or treat’ is sowieso logischer dan iets over koeien en staarten).

Interessant is dat Olaf Tempelman stelt dat de opmars van Halloween ook voortkomt uit een vacuum als gevolg van het vervagen van de christelijke kalender. Hutton gaat nog verder: de protestantse Reformatie heeft veel bijgedragen om Halloween te diskwalificeren als een heidens feest. Heel interessant dat de 31ste oktober bij steeds meer mensen bekend staat als ‘Halloween’ in plaats van als ‘Hervormingsdag’.

Waar Halloween goed voor is

Als dominee en theoloog ben ik blij met Halloween. Niks mis met gezelligheid. Ieder feest moet een goede verpakking hebben. Ook griezelen kan volgens mij in een bepaalde mate leuk zijn. Ik ga dan graag nog even verder.

Tim's Mega Dikke

Kwartaalnieuwsbrief

Elk kwartaal een nieuwsbrief (4x per jaar), tjokvol inspiratie en zinvolle teksten van dominee Tim Vreugdenhil.

Start: oktober 2018 - schrijf je nu in!

En Halloween biedt de mogelijkheid om te reflecteren. Hoe treed ik het feit dat het leven ook een periode van ‘wintertijd’ heeft tegemoet? Waar is het op dit moment ‘koud’ in mijn leven? Kan ik me op een of andere manier op een naderende kilte voorbereiden?

Ronald Hutton schrijft dat Halloween een diepgewortelde manier is om met de dood de spot te drijven. Vanuit christelijk perspectief kan je dat alleen maar aanmoedigen. Van Jezus, die de dood bijzonder serieus nam, zei men in de oude christelijke kerk al dat hij met zijn sterven en opstaan de dood feitelijk voor de gek hield. Trick or treat dus.

Ik ga er meteen over nadenken of goede vrijdag in de toekomst ook op 31 oktober kan worden gevierd. Een kerk die dat durft, bewijst zichzelf en de haar omringende cultuur een dienst.

Verder lezen

Tags: , , , , , , ,

No comments yet. You should be kind and add one!