Leve bubbel-vorming! 2 lessen

17 mei, 2017 Geplaatst door bubbel

De Ajax-bubbel

Afgelopen donderdagavond in de kroeg. Na een avond vol spanning omhels ik mensen die ik nog nooit eerder had gezien. Dankzij de bubbel die Ajax heet. We staan in de finale!

Bubbels kunnen verbindend zijn. De Amsterdamse bubbel is verbindend: mensen van allerlei herkomst, ras en geaardheid zingen over grachten waaraan ze hun hart voor altijd verpand hebben.

Waarom we bubbelen

Bizar idee: de meeste mensen die we in het leven tegenkomen begrijpen we nauwelijks. Mensen die decennia met dezelfde partner optrekken, hoor je soms zeggen: je hebt je hele leven nodig om die ander te begrijpen (en dan nog is het niet genoeg). Mensen blijven verbazen.

Dat geldt niet alleen voor anderen. Het gaat ook over jezelf. Mies Bouwman, 87 jaar, zegt in een interview dat ze het moeilijk vindt om over zichzelf te vertellen: “Hoe weet je nou hoe je zelf in elkaar zit? Je dénkt het wel, maar er hoeft maar iets te gebeuren en je reageert zó eigenaardig.” Ware en wijze woorden.

Tsja. Hoe overleef je te midden van zoveel verwarring? Daarom zit bijna iedereen vooral in die subgroepjes waar je elkaar nog net verstaat. Waar de onderlinge ‘taal’ in ieder geval deels dezelfde is. Iedere bubbel heeft z’n eigen verhalen van wij versus zij. Amsterdam is zo’n subgroep. Ajax ook – en Feyenoord.

Tim Vreugdenhil

Tim's Mega Dikke 

Kwartaalnieuwsbrief


Elk kwartaal een nieuwsbrief (4x per jaar), tjokvol inspiratie en zinvolle teksten van dominee Tim Vreugdenhil.

Start: oktober 2018 - schrijf je nu in!

1. Bubbels maken nederig

Bubbels zijn belangrijk. En ze kunnen heel tof zijn. Zoals in de kroeg bij Ajax. Maar dat zijn uitzonderingen. Want in de regel begrijpen wij elkaar vaak niet. En in een stad als Amsterdam al helemaal niet. Dat is lastig. Maar je wordt er ook nederig van.

Samenleven, begrip voor elkaar, áls dat al lukt, gaat het stapje voor stapje, mens voor mens. Elk moment waarop je een ander mens iets beter verstaat, is winst. En jij bent daarin net zo belangrijk als ieder ander.

2. Bubbels geven hoop

Ik haal veel van mijn inspiratie uit de bijbel. Dat is een dik boek vol verhalen over verwarring. Sinds heel lang begrijpen mensen niets van elkaar.

Toch eindigt de bijbel met een groots visioen. De verschillende talen, volken en naties zullen blijven. Maar ze komen bijeen in een enorme stad. In een reuzenbubbel. God houdt daar de boel bij elkaar.

Familie

Over twee weken is het Pinksteren. Weinig mensen in Amsterdam weten waar Pinksteren voor staat. Het gaat terug op een verhaal van groepjes zeer verschillende mensen die na de dood van Jezus geloofden dat hij was opgestaan.

Als ze, letterlijk, de geest krijgen, leren ze elkaar beter begrijpen. En dat gaat verder dan de taal die elk van hen spreekt. Het is een verhaal van mensen die er heilig in geloven dat als God ieder mens geschapen heeft, wij allemaal familie zijn.

Blij in je bubbel

De komende weken onderzoek ik mijn stad. De stad waar meer dan 180 nationaliteiten wonen maar meestal vanuit een eigen bubbel. Temidden van al die bubbels ga ik op zoek naar het Mokums paradijs. Mijn inzichten deel ik op mijn Facebookpagina en tijdens een StandUp evenement op 15 juni. Klik hier voor meer informatie.

Verder lezen

Tags: , , , , ,

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

Your email address will not be published.This is a required field!

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Over Dominee Tim

Ik ben Tim, ondernemer en dominee. Met een talent om verhalen te vertellen. Over de actualiteit, zonder vingertje en altijd met een spirituele dimensie. Inspirerende verhalen voor jou én voor jouw bedrijf.