Aan tafel: in een Amsterdamse handicap-bubbel

24 mei, 2017 Geplaatst door bubbel

In het kader van mijn campagne ‘Blij in je bubbel’ word ik uitgenodigd in een Amsterdams gezin. Van de drie dochters is de oudste ernstig gehandicapt. Kom maar eten, zeiden de ouders, dan ervaar je meteen hoe ónze ‘bubbel’ eruitziet.

Het eerste wat me opvalt, is dat het ‘gewoon’ voelt. Ik ben gewend om met kleine kinderen te eten. Met alle kinderen aan tafel wordt gepraat en geknuffeld. Het belangrijkste verschil met mijn ‘bubbel’ is dat hier een extra persoon aan tafel zit. Iedere werkdag is er in dit gezin iemand een paar uur aanwezig om te helpen met de verzorging van hun dochter. Het loopt zo op het oog allemaal prima. Later vertellen de ouders me dat de intensiteit van hun gezinsleven in de voorbereiding zit, de planning. Alles kost veel meer tijd. En meer inspanning.

Wantrouwen is stigmatiserend

Het gezin werkt met een persoonsgebonden budget, zoals heel veel Amsterdammers. Ze vertellen me hoe naar het voelt dat ‘pgb’ door instanties wordt bekeken als een ‘pfb’; een potentieel fraudebudget. Ze geven voorbeelden van dat ze meerdere malen moeten bewijzen wat allang evident zou moeten zijn. En hoe één verkeerde declaratie bijna triomfantelijk uit de stapel wordt gevist. Controle is terecht, zeggen ze. Wantrouwen is stigmatiserend.

Starende blikken

Het meisje is zichtbaar gehandicapt. Dat leidt in Amsterdam nogal eens tot starende blikken, gevolgd door vragen als: ‘wanneer wist je het?’ of ‘wat heeft ze?’. De vader vertelt dat hij heeft geleerd om ronduit te zeggen: dat doet er allemaal niet toe. Ze is een mens, ze heeft een naam en de essentie is dat we van haar houden. Als hij me deze avond iets heeft laten zien, dan is het dat wel.

Blij in je bubbel

De komende weken onderzoek ik mijn stad. De stad waar meer dan 180 nationaliteiten wonen maar meestal vanuit een eigen bubbel. Temidden van al die bubbels ga ik op zoek naar het Mokums paradijs. Mijn inzichten deel ik op mijn Facebookpagina en tijdens een StandUp evenement op 15 juni. Klik hier voor meer informatie.

Tim Vreugdenhil

Tim's Mega Dikke 

Kwartaalnieuwsbrief


Elk kwartaal een nieuwsbrief (4x per jaar), tjokvol inspiratie en zinvolle teksten van dominee Tim Vreugdenhil.

Start: oktober 2018 - schrijf je nu in!

Foto gemaakt door het Ronald McDonald Kinderfonds. 

Verder lezen

Tags: , , , ,

The comments are closed.

Over Dominee Tim

Ik ben Tim, ondernemer en dominee. Met een talent om verhalen te vertellen. Over de actualiteit, zonder vingertje en altijd met een spirituele dimensie. Inspirerende verhalen voor jou én voor jouw bedrijf.