Hoe ga je om met de tsunami van toeristen?

8 juni, 2017 Geplaatst door bubbel

Toeristen

Toeristen overspoelen de stad, kopte Het Parool. Hoe ga je ermee om dat Amsterdam tegenwoordig wel erg vol is?

Ik heb vijf tips.

1. Heb een beetje genade voor de toeristen. Zo leuk is het niet om onderdeel uit te maken van een enorme massa toeristen. Wil je kritisch zijn, doe dat dan op de afdeling citymarketing. Maar bedenk dan ook: uiteindelijk hebben zij hun werk goed gedaan, want wat hadden we tegen diezelfde citymarketeers gezegd als het aantal toeristen de afgelopen jaren gehalveerd was in plaats van verdubbeld? Precies.

2. Intuïtief vinden de meeste inwoners van Amsterdam dat zij meer recht hebben op de stad dan wie op bezoek is. Denk er eens over na of dat echt zo is. Waarom heb jij meer recht? Niet omdat je meer geld uitgeeft. Toeristen betalen namelijk flink voor hun verblijf in de stad, per dag een stuk meer dan bewoners. En daar komt bij: er is een goeie kans dat je zelf ook ooit als nieuwkomer bent gekomen in Amsterdam.

3. Accepteer de toeristenstroom als een gegeven. Amsterdam is een wereldwijd bekende, historische, veelal Engelssprekende en relatief veilige bestemming voor een citytrip. Geen wonder dat veel mensen hier naartoe willen. Het is iets waar je simpelweg niets aan kunt doen. Het is ook een momentopname. Over tien jaar kan de situatie er heel anders uitzien.

Tim Vreugdenhil

Tim's Mega Dikke 

Kwartaalnieuwsbrief


Elk kwartaal een nieuwsbrief (4x per jaar), tjokvol inspiratie en zinvolle teksten van dominee Tim Vreugdenhil.

Start: oktober 2018 - schrijf je nu in!

4. Wees dankbaar. Natuurlijk is het niet leuk als je met je fiets nauwelijks door de Damstraat komt of een tram moet laten gaan omdat je er niet meer bij past. En toch. Miljoenen toeristen willen heel even proeven van de stad waar jij dagelijks in leeft. Als Amsterdammer heb je een grote voorsprong op welke toerist dan ook. En: er zijn nog heel veel plaatsen, zelfs in het centrum, waar nauwelijks een toerist komt.

5. Reizen is een enorm belangrijke manier om anders naar jezelf en de wereld te kijken. Het is waarschijnlijk een van de redenen waarom je zelf reizen maakt. Bekijk de toeristen vanuit deze bril: ze zijn hun bubbel uitgestapt en ze willen geïnspireerd worden door jouw manier van leven. En kijk dan terug naar jezelf en bedenk wat jij ze kunt meegeven.

Verder lezen

Tags: , , , , ,

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

Your email address will not be published.This is a required field!

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Over Dominee Tim

Ik ben Tim, ondernemer en dominee. Met een talent om verhalen te vertellen. Over de actualiteit, zonder vingertje en altijd met een spirituele dimensie. Inspirerende verhalen voor jou én voor jouw bedrijf.