inspireert

Les 1: weet wat je inspireert

4 juli, 2017 Geplaatst door dominee tim's zomer gym Geen reacties

Waar de zomer goed voor is

In de zomer wordt er het meest gewisseld van baan (volgens onderzoek van Monsterboard). Sowieso wordt er tegenwoordig veel gewisseld van baan. De tijd dat je je leven lang voor dezelfde baas werkte, lijkt voorgoed voorbij. Het zegt iets over ons en onze tijd.

Transitie is een modewoord. We leven in een tijd waarin iedereen zich bewust is van een continue stroom van veranderingen. In veel opzichten, werkt ‘het oude’ niet meer, terwijl ‘het nieuwe’ nog niet is uitgekristalliseerd. Trendwatchers hebben er een woord voor bedacht: ondertussenheid.

Zo’n woord ontstaat niet zomaar. Trendwatchers verzinnen woorden voor wat veel mensen denken of voelen. Jij herkent die ondertussenheid waarschijnlijk meteen. Mensen van deze tijd ervaren hun leven als voortdurend in transitie.

Dat zal niet altijd zo blijven. Wellicht vragen mensen zich over vijftig jaar af hoe we dat volhielden in het jaar 2017. Voortdurend in transitie zijn is vermoeiend. Voortdurend zoeken naar een nieuwe baan maakt rusteloos.

Ik kan het weten…

ondertussenheid

uit: slideshow Paul Verhaeghe en Christien Brinkgreve op 19 januari 2016

Maar ‘ondertussenheid’ is ook een hoopvol woord. Het geeft aan dat je ergens naar onderweg bent. Je blijft niet steken bij ‘waarom verandert alles zo snel?’ Je focust op waar je uit wil komen. Dat kan helpen om staande te blijven.

…en ik kan het weten

‘Dominee’ is voor veel Nederlanders iets dat bij het oude paradigma hoort. “Het gezag van de dominee is geweken voor de autonomie van de postmoderne individualist” – las ik ergens. Toch geloof ik dat de kern van mijn vak tijdloos is.

Als het maar opnieuw wordt uitgevonden. Dat is de reden dat ik anderhalf jaar geleden begon met CityKerk. Ik heb ervoor gekozen om ‘dominee in ondertussenheid’ te worden. Ik ben op weg gegaan en nog (lang) niet aangekomen. Een beetje vermoeiend maar vooral een spannend avontuur.

Ik heb het gevoel dat ik er meer dominee van word.

 

Deze drie dingen leerde ik

Misschien is deze zomer voor jou ook leven in de ondertussenheid. Misschien sta je op het punt een nieuwe stap te maken. Of datgene wat je doet nog eens grondig te doordenken. Hierbij wat ik leerde over deze tijd, misschien heb je er wat aan.

1. In de ondertussenheid heb je mensen nodig die met je meedenken over waar je precies naartoe gaat. Iemand die je uitdaagt om je droom  in woorden te vangen. En daar dan goed naar luistert. Je er mogelijk een stap verder in laat zetten. Ik ben zulke mensen tegengekomen in de afgelopen tijd.

Heb jij zo iemand? Wie?

2. In de ondertussenheid is inspiratie enorm belangrijk. Inspiratie helpt om te weten welke kant je op wilt. Het helpt je om te blijven dromen. Zo’n trendrapport inspireert mij bijvoorbeeld. Als ik dat lees, dan denk ik: ik zit op de goede weg, wat ik doe is nodig.

Wie inspireert jou? Op wie zou jij meer willen lijken?

3. In de ondertussenheid is het verstandig om vast te houden aan het beste van het oude paradigma. Gooi het kind niet weg met het badwater. Transities ontstaan juist op het raakvlak van oud en nieuw, zonder dat het oude helemaal overboord te gooien. Ik ben nog steeds dominee, en dat zal ik altijd blijven. Er zit iets goeds in dominee-zijn, dat geloof ik vast.

Vraag je regelmatig af: waar ben ik trots op van de afgelopen tijd?

 

Dominee Tim’s zomergym

Niks geen komkommertijd. De zomer is een kans om beter te worden. Een betere professional en een beter leven. In 7 stappen neemt dominee Tim je mee. Met elke week inspiratie en een vraag voor jezelf.

Tags: , , , , , , ,

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

Your email address will not be published.This is a required field!

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Over Dominee Tim

Ik ben Tim, ondernemer en dominee. Met een talent om verhalen te vertellen. Over de actualiteit, zonder vingertje en altijd met een spirituele dimensie. Inspirerende verhalen voor jou én voor jouw bedrijf.