stopknop

Les 2: train je stopknop

11th juli, 2017 Geplaatst door dominee tim's zomer gym

Stopknop

Als kleine jongen liep ik aan de hand van mijn opa door het Zeeuws-Vlaamse landschap. Aan de horizon tientallen hoge stalen schoorstenen: Dow Chemical, een Amerikaanse chemiereus. Die fabriek stopt nooit, zei opa. Het is te duur om de machines uit te zetten. Alles zit er op en er aan. Alleen geen stopknop.

Steeds meer fysieke of digitale techniek gaat nooit uit. Internet is het bekendste voorbeeld. En wij mensen lijken op de dingen die we maken – of andersom. We kunnen steeds meer in steeds minder tijd. Maar we hebben ook minder aandacht voor onze stopknop.

Je innerlijke stopknop

Natuurlijk, in de zomer drukken veel mensen op de stopknop. Drie weken vakantie is meer dan een machine ooit zal krijgen. Maar er is nog een verschil tussen mensen en machines: mensen hebben een ziel. En die ziel kan niet uit.

Dat is de reden dat je meestal in de eerste dagen van je vakantie nog erg onrustig bent. Het duurt even voordat je niet alleen uiterlijk, maar ook innerlijk op pauze staat.

De 17e-eeuwse wiskundige en filosoof Blaise Pascal heeft ooit gezegd: “Al het ongeluk van de mens komt er uit voort dat hij niet in staat is om rustig in een kamer te blijven zitten.” In mijn woorden: telkens als je het probeert, komt er innerlijke onrust op.

Tim Vreugdenhil

Tim's Mega Dikke 

Kwartaalnieuwsbrief


Elk kwartaal een nieuwsbrief (4x per jaar), tjokvol inspiratie en zinvolle teksten van dominee Tim Vreugdenhil.

Start: oktober 2018 - schrijf je nu in!

Wacht, niet zo snel

Spirituele tradities leggen zich bij deze gedachte niet neer. Spiritualiteit kun je definiëren als een zoektocht naar je innerlijke stopknop. Als ‘stress’ een woord is aan het ene einde van een lijn, gebruiken spirituele bronnen een ander begrip, het tegenovergestelde, helemaal aan de andere kant. Dan gaat het over ‘rust’.

Zulke innerlijke rust lijkt op een oude commercial van Lipton Icetea (zie onder). Iemand laat zich op een warme zomerdag achterover in een zwembad vallen. Dat zwembad is de rust, de vrede. Maar de weg daar naartoe voert via veel kleine stappen. En er zijn honderd stappen mogelijk.

Ik deel twee gedachtes:

1. Oefen met leven in het hier en nu. Juist in de zomer. Dat wordt vaak gezegd maar heel weinig gedaan. Ook het verleden en de toekomst hebben een stopknop. Je zorgen hebben een stopknop. Leven in het hier en nu reduceert onrust over gisteren en morgen.

2. Tot rust komen is een levenslang leerproces. Maar dan wel een proces dat je altijd kunt oefenen. Laat je niet bedriegen: in praktisch elke situatie is er een kans om op je innerlijke stopknop te drukken. Je kunt er beter in worden, het gaat je lukken. Je bent nu eenmaal niet bedoeld als een machine.

Met de volgende vraag kun je proberen je stopknop te trainen:

wanneer voelde jij je voor het laatst helemaal ontspannen?

 

Dominee Tim’s zomergym

Niks geen komkommertijd. De zomer is een kans om beter te worden. Een betere professional en een beter leven. In 7 stappen neemt dominee Tim je mee. Met elke week inspiratie en een vraag voor jezelf.

Vallen in de rust

Verder lezen

Tags: , , , , , ,

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

Your email address will not be published.This is a required field!

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Over Dominee Tim

Ik ben Tim, ondernemer en dominee. Met een talent om verhalen te vertellen. Over de actualiteit, zonder vingertje en altijd met een spirituele dimensie. Inspirerende verhalen voor jou én voor jouw bedrijf.