tijd

les 4: overstijg de tijd

25 juli, 2017 Geplaatst door dominee tim's zomer gym

Goeie kans dat onze cultuur gehaaster is dan ooit. In de vorige les vergeleek ik mijzelf met m’n opa en oma, en dan is het zeker zo. Haast is de norm. Maar haast is bedrieglijk.

Haast suggereert dat er eigenlijk geen alternatief is: het moet hier en het moet nu! Is dat altijd waar? Ik heb twee gedachten:

1. Ont-haasten begint bij jezelf

Haast is een ‘reactieve’ emotie: je weet dat de trein om 20.25 uur vertrekt en je bent bang om te laat te komen. Je ademhaling en hartslag gaan niet uit zichzelf sneller: ze reageren op omstandigheden. Dat fysieke gegeven zorgt ervoor dat we al snel denken dat haast per definitie wordt veroorzaakt door iets buiten onszelf. Dat is waar we op reageren.

Maar vaak is het precies omgekeerd. Haast begint bij jezelf. En er is een alternatief voor reactie: actie. Reflecteer op je haast. Zet er een vraagteken achter. Laat je niet altijd laten leiden door de omstandigheden. Neem als het over haast gaat, je leven in eigen hand.

Paul de Leeuw zei ooit in een interview dat hij een effectief middel had gevonden tegen stress: ruim op tijd aanwezig zijn, altijd en overal. Weg haast, weg stress. De wetenschap dat je op tijd komt, maakt je van tevoren al ontspannen. Een goed voorbeeld, vind ik.

Tim Vreugdenhil

Tim's Mega Dikke 

Kwartaalnieuwsbrief


Elk kwartaal een nieuwsbrief (4x per jaar), tjokvol inspiratie en zinvolle teksten van dominee Tim Vreugdenhil.

Start: oktober 2018 - schrijf je nu in!

Daarom is er zoveel aandacht in onze cultuur voor oude en nieuwe vormen van ‘mindfulness’. Mindfulness begint aan de binnenkant. En het werkt echt: innerlijke rust creëren en leren om regelmatig uit dat reservoir te putten. Daar ligt een sleutel naar ont-haasting.

2. De spiritualiteit van ont-haasten

De hedendaagse filosofie heeft veel nadruk gelegd op de sterfelijkheid van de mens. Haast is in de kern een gevecht tegen dat lot. De klok tikt, je dagen zijn eindig. En dat klopt.

Veel vormen van spiritualiteit veronderstellen een leven na dit leven. Dat kan natuurlijk wensdenken zijn. Maar er zit ook iets waardevols in die gedachte. Leven in de verwachting van iets dat de tijd overstijgt, kan bijzonder onthaastend werken. Het is spirituele activiteit. Je komt nooit meer te laat.

De christelijke traditie kent het woord ‘eeuwigheid’. Een abstracte term voor iets dat ons besef te boven gaat. Eeuwigheid wordt vaak met vrede en rust verbonden. Wie kan geloven dat hij ooit echt tot rust komt, zal nu al minder gehaast door het leven gaan.

Iets van dit idee kun je proberen te pakken met de volgende vraag:

Wat is zo leuk, dat je de tijd vergeet?

 

 

 

Dominee Tim’s zomergym

Niks geen komkommertijd. De zomer is een kans om beter te worden. Een betere professional en een beter leven. In 7 stappen neemt dominee Tim je mee. Met elke week inspiratie en een vraag voor jezelf.

Verder lezen

Tags: , , , , ,

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

Your email address will not be published.This is a required field!

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Over Dominee Tim

Ik ben Tim, ondernemer en dominee. Met een talent om verhalen te vertellen. Over de actualiteit, zonder vingertje en altijd met een spirituele dimensie. Inspirerende verhalen voor jou én voor jouw bedrijf.