lef

les 5: ontwikkel keuze-lef

1 augustus, 2017 Geplaatst door dominee tim's zomer gym

Keuzestress

Er zijn weinig woorden zo snel populair geworden als ‘keuzestress’. Onze samenleving biedt op allerlei terreinen een overvloed aan opties. Welke studie moet je kiezen als je 18 bent en je niet weet wat je moet worden? Wat als je ’s morgens negen jurken hebt die allemaal leuk staan – of juist niet?

En dan hebben we het nog niet eens over de grotere vragen van het leven. Je kunt tegenwoordig cursussen volgen over een thema als ‘wil ik eigenlijk wel kinderen en zo ja, wanneer dan?’.

Hoe voorkom je dat je door de keuze-bomen het bos niet meer ziet? Je kunt alles op een rijtje zetten. Maar ik denk dat er iets diepers onder die keuzestress ligt:

Lef

Moderne mensen zijn getraind om veel opties open te houden. Want iedere keuze is een beperking. En niemand kan je garanderen dat je keuze goed uitpakt.

Misschien herken je het van jezelf, bijvoorbeeld van de middelbare school. Als je het in je had, koos je liever voor de richting waarmee je de meeste opties openhield. Op universiteiten zijn de afgelopen jaren brede studies als ‘beta-gamma’ en ‘liberal arts and sciences’ ontstaan. Bedoeld voor mensen die alle opties open willen houden

Tim Vreugdenhil

Tim's Mega Dikke 

Kwartaalnieuwsbrief


Elk kwartaal een nieuwsbrief (4x per jaar), tjokvol inspiratie en zinvolle teksten van dominee Tim Vreugdenhil.

Start: oktober 2018 - schrijf je nu in!

(bekijk hier bijvoorbeeld een grappige discussie over welke studie het breedst is)

Duikplank

Lef heeft een psychologische component. Als ik vroeger op de hoge duikplank stond en niet naar beneden durfde springen, hielp maar één ding: gewoon gaan (hoe moeilijk het ook is)! Maar belangrijker nog is spiritualiteit. Lef heeft iets nodig dat ‘vertrouwen’ heet.

Vertrouwen gaat hierover: ben ik meer dan mijn beslissing, ook als die niet goed uitpakt? Heb ik mensen om me heen die van me houden ongeacht de keuzes die ik maak? Wat doet het met je als je weet dat alle belangrijke beslissingen (relaties, kinderen, verhuizen) nooit gebaseerd kunnen zijn op ‘voldoende informatie’, oftewel: altijd risicovol zijn?

Beter kiezen

Lijstjes maken helpt om een betere keuze te maken. ‘Gewoon doen’ helpt ook vaak. Maar datgene wat het meest helpt is werken aan je vertrouwensbasis. Zodat er mensen zijn die je opvangen als een keuze eens verkeerd uitpakt.

Denk deze week eens na over de volgende vraag:

wie vraag jij het meest om advies?

 
Dominee Tim’s zomergym

Niks geen komkommertijd. De zomer is een kans om beter te worden. Een betere professional en een beter leven. In 7 stappen neemt dominee Tim je mee. Met elke week inspiratie en een vraag voor jezelf.

Verder lezen

Tags: , , ,

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

Your email address will not be published.This is a required field!

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Over Dominee Tim

Ik ben Tim, ondernemer en dominee. Met een talent om verhalen te vertellen. Over de actualiteit, zonder vingertje en altijd met een spirituele dimensie. Inspirerende verhalen voor jou én voor jouw bedrijf.