zelfvertrouwen

Les 6: bouwen aan je zelfvertrouwen

8 augustus, 2017 Geplaatst door dominee tim's zomer gym Geen reacties

Zelfvertrouwen

Van zelfvertrouwen heb je vaak te weinig of te veel. Je onderschat je eigen capaciteiten of je verslikt je in de moeilijkheidsgraad van iets. Als getraind spreker bestaat mijn belangrijkste voorbereiding op een optreden uit het zoeken van het evenwicht. Ik moet niet vooraf denken: ik weet niet of ik iets te zeggen heb. En evenmin: ik ga het ze vandaag weer eventjes vertellen.

Veel (gebrek aan) zelfvertrouwen heeft te maken met het jezelf vergelijken met anderen. Hoe beter jij ervan af komt in zo’n vergelijking, hoe meer zelfvertrouwen je hebt. En hoe slechter je ervan af komt, hoe minder zelfvertrouwen.

Je bent geneigd jezelf te vergelijken met mensen die veel op je lijken, maar dan net iets verder zijn dan jij. Niet teveel verder, want anders heeft het geen zin (ik vergelijk mezelf niet met Obama). Maar net dat kleine, voor jou ook haalbare stapje.

Maar zodra je bereikt hebt waarnaar je streefde, heb je alweer een nieuwe vergelijking gevonden. Een vicieuze cirkel. Wat helpt?

Ik geef je twee tips uit eigen ervaring om meer zelfvertrouwen op te doen. De eerste is psychologisch, de tweede spiritueel.

Ga netwerken

Zorg dat er in je sociale netwerk ook mensen zijn die heel anders zijn dan jij: qua etniciteit, religie, normen en waarden, geaardheid, sociaal-economische status et cetera.

Als het nauwelijks mogelijk of zinvol is om jezelf met een ander te vergelijken, doet zich de mogelijkheid voor op een ander soort contact. Je kunt dan meer dan anders onbevangen vragen stellen en luisteren naar wat iemand te vertellen heeft.

Absoluut andere mensen doorprikken de vicieuze cirkel van permanente vergelijking. Wat overblijft is het besef dat we in de kern allemaal hetzelfde zijn. We zijn allemaal mens.

Haal er een spirituele bron bij

Spiritualiteit kan je zelfvertrouwen geven. Ik geef een voorbeeld uit mijn eigen traditie. Daar leer ik dat de mens in veel opzichten lijkt op een grasspriet: kwetsbaar en tijdelijk. De bedoeling van dat inzicht is dat vals zelfvertrouwen wordt opgeruimd. Maar dan moet er iets beters voor in de plaats komen.

Vandaar dat in mijn bronnen over diezelfde mens wordt gezegd dat er geen ander schepsel is dat zo lijkt op God als ik – en jij. Meer vertrouwen in een God die zo tegen mensen aankijkt, leidt tot meer vertrouwen in mezelf.

Denk deze week eens na over de volgende vraag:

waar ben jij goed in?

Dominee Tim’s zomergym

Niks geen komkommertijd. De zomer is een kans om beter te worden. Een betere professional en een beter leven. In 7 stappen neemt dominee Tim je mee. Met elke week inspiratie en een vraag voor jezelf.

Verder lezen

Tags: , , , ,

No comments yet. You should be kind and add one!