liefde liquide love

Liquid Love: de liefde een beetje relativeren

27 september, 2017 Geplaatst door liefde Geen reacties

Afgelopen januari overleed de Poolse socioloog Zygmunt Bauman. Hij geldt als één van de grote denkers van onze tijd. Volgens Bauman is ‘vloeibaar’ het meest geschikte woord om onze tijd mee te typeren. Een ‘liquid society’ noemt hij dat. Dat is een heel andere cultuur dan wat we voorheen als meer ‘solid’ gewend waren. De referentiekaders verdwijnen niet. Ze zijn alleen veel minder in beton gegoten.

Liquid love

Bauman past de term ‘liquid’ ook toe op liefde. De titel van één van zijn boeken is ‘liquid love’. Hoe werken relaties als ‘altijddurend’ niet meer werkt? Als mensen ook hun liefdesleven op de één of andere manier meer ‘vloeibaar’ willen hebben?

De liefde relativeren

Liquid love wil niet zeggen dat mensen maar wat aan rotzooien. Ook in Amsterdam hebben mensen waarden, idealen. ‘Liquid love’ is dat wat je van relatie vindt nooit afwezig is en bij vlagen zelfs belangrijker dan de relatie op zichzelf. “Dat je je realiseert dat je ook met iemand anders zou kunnen zijn, en dat dat misschien wel fijner was.” (De Groene Amsterdammer). Liquid love is jezelf en je relatie altijd een beetje relativeren.

Precies dát doen ze niet in de middeleeuwse sonnetten en ook niet in de toneelstukken van Shakespeare. (To be or not to be, I’m not sure if that’s the question). Onze opa’s en oma’s deden het evenmin. Passen we bij elkaar, passen we wel écht bij elkaar, passen we nóg bij elkaar?

De koek is op

Love is vandaag liquid. Het valt mij op dat in veel interviews met bekende Nederlanders, waarin het natuurlijk ook altijd over liefde moet gaan, vaak zo is dat mensen ongeveer tien jaar in een duurzame relatie zijn. Daarna is het op, zeggen ze dan. Als het even kan, houden ze een goede relatie met hun ex. Maar het is in ieder geval tijd voor een nieuw avontuur.

Vrijheid vs. geborgenheid

‘Liquid love’ is een tijd waarin twee basisbehoeften botsen: de hunkering naar vrijheid én die naar geborgenheid. Een recensent van The Guardian schreef na het lezen van Bauman’s boek: ik vrees dat hij gelijk heeft.

Tim en de liefde | De komende weken onderzoek ik de liefde. Ik leef in een stad met veel verschillende opvattingen over liefde en relaties. En juist dat vind ik interessant. Ik ga op Tinder, duik in eeuwenoude en actuele bronnen om op 28 september tijdens mijn StandUp het antwoord te geven op de vraag: wat is liefde anno 2017? Volg mijn zoektocht op Facebook.

Tags: , , ,

The comments are closed.

Over Dominee Tim

Ik ben Tim, ondernemer en dominee. Met een talent om verhalen te vertellen. Over de actualiteit, zonder vingertje en altijd met een spirituele dimensie. Inspirerende verhalen voor jou én voor jouw bedrijf.