food festival

Food festivals zijn net religieuze feesten

12th oktober, 2017 Geplaatst door food Geen reacties

Wie in Amsterdam ‘food’ zegt, denkt er bijna als vanzelf ‘festival’ achteraan. De Parade bijvoorbeeld, ieder jaar in het park naast mijn huis, draait minstens zoveel om food als om theater. Je hebt grote festivals, zoals Rollende Keukens, en kleinere. De laatste spelen meestal in op de trend van lokaal en ambachtelijk gemaakte voedsel.

Sharing is caring

In Nederland vinden er in 2017 260 food-edities plaats, waarvan zeventig voor het eerst. Een flinke groeimarkt dus. Hoe komt dat? Niet alleen ‘food’ is populair, maar ook de stad, en dat is nu net de plaats waar de grote meerderheid van zulke festivals georganiseerd wordt. Daar komt het overvloedige aanbod bij. Je eet op een festival heel veel verschillende dingen. En dan is er nog een sociaal element: de meeste festivalbezoekers gaan met anderen en delen zowel ‘food’ als een belevenis. Sharing is caring.

Halleluja! Schransen tot je er bij neervalt!

‘Halleluja! Schransen tot je er bij neervalt’, is de openingszin van een artikel over foodfestivals op ze.nl. Dat de manier waarop we met voedsel omgaan, alle trekken van religie heeft, is een veel gehoorde stelling. Festivals zijn dan te vergelijken met de liturgische hoogtijdagen van kerst, pasen en pinksteren.

Luther’s brood en wijn

Religieuze feesten gaan vrijwel altijd gepaard met goed (en veel) eten en drinken. In katholieke kringen is dat een bekend fenomeen, maar het hoort net zo goed bij de protestantse roots. Van de hervormer Maarten Luther weten we dat hij en zijn familie een wijngaard in bezit hadden. Luther was sowieso erg op eten en drinken gesteld: “brood versterkt het hart maar de wijn maakt het vrolijk.”

Eten en drinken op de nieuwe aarde

Eén van de hoofdlijnen van de bijbel is dat God, de Schepper, werkt aan een nieuwe aarde. Eén ding wordt over die nieuwe wereld eigenlijk altijd gezegd: er zal genoeg te eten en te drinken zijn. Over preken, bidden en vasten hoor je nooit iets. Wie hier dus graag op foodfestivals rondhangt, heeft iets om naar uit te kijken.

Food, the new religion | Dit artikel is onderdeel van mijn zoektocht naar de zin en onzin van food. Wat je eet definieert meer dan ooit wie je bent. Wat heeft dat voor gevolgen? En wat doet zoiets fysieks als eten met je ziel? Mijn inzichten deel ik hier, op Facebook (volgen mag) en op 9 november tijdens mijn StandUp evenement in de Oosterkerk.

Tags: , , , , ,

The comments are closed.

Over Dominee Tim

Ik ben Tim, ondernemer en dominee. Met een talent om verhalen te vertellen. Over de actualiteit, zonder vingertje en altijd met een spirituele dimensie. Inspirerende verhalen voor jou én voor jouw bedrijf.