Food-goeroes, onze nieuwe priesters?

20 oktober, 2017 Geplaatst door food Geen reacties

De vergelijking tussen de functie van religie en de rol van ‘food’ in onze tijd wordt regelmatig gemaakt. Een religie bestaat in de regel uit heilige plekken, geschriften en personen.  Dee laatsten worden bijna altijd ‘priesters’ genoemd. Food-priesters zijn er vandaag in overvloed: de chef-koks, voedingswetenschappers en recensenten met veel volgelingen. Denk aan Jamie Oliver, Nigella Lawson en Yotam Ottolenghi of op Amsterdamse schaal Robert Kranenborg en Hiske Versprille.

Food-goeroes onze nieuwe morele autoriteit? 

In iets minder heilige bewoordingen worden de moderne priesters ook wel food-goeroes genoemd. Mensen met opinies over eten die door veel van hun volgelingen worden omarmd. Een journalist van The Guardian legt de link met het morele vacuüm dat door religie is achtergelaten. Vroeger vertelde de priester inderdaad wat je wel en niet moest doen. De priesters zijn verdwenen, maar ook in onze tijd verlangen veel mensen naar morele autoriteit. Food-goeroes spelen in op die behoefte.

Food-fatwa’s

Over de volgelingen van al die goeroes wordt regelmatig gezucht dat er een één-op-één link is met het religieuze fundamentalisme. Food-fundamentalisme wordt het dan. Mensen voelen zich op sociale media vanwege een idee over eten aangevallen (‘vlees eten is misdadig’) of gekwetst, reageren woedend of spreken soms zelfs fatwa’s uit (‘ophangen die vent’).

Food-goeroe paus Franciscus

Soms komen vroeger en vandaag bij elkaar. Misschien wel de allerinvloedrijkste food-goeroe is paus Franciscus. In ieder geval is er geen chefkok die op zulke aantallen volgelingen komt. En er is geen ander mens aan wie wereldwijd zoveel morele autoriteit wordt toegekend. Franciscus sprak afgelopen maandag – wereldvoedseldag – voor de FAO, de voedselorganisatie van de VN. De paus deed een appèl: zo lang mensen moeten migreren om (onder andere) aan eten en drinken te komen, is er iets grondig mis in de wereld. 

Huilende engel

Deze paus kent de beperkingen van een toespraak en van een moreel appèl. Hij besloot zijn toespraak met het aanbieden van een marmeren beeldje: de driejarige Syrische peuter Aylan van wie het lichaam aanspoelde op een Turks stand. Over hem heengebogen, ook in marmer, staat een huilende engel.

‘Food’ staat of valt met liefde

Als alle chefkoks en priesters, recensenten en dominees dát beeld nu eens in gedachten meenemen. Wat als dat hun opvattingen zou bepalen? En de mening en het gedrag van hun volgelingen? Paus Franciscus daagt iedereen die eet en drinkt uit als hij stelt dat elke zinnige gedachte over ‘food’ staat of valt met liefde.

Food, the new religion | Dit artikel is onderdeel van mijn zoektocht naar de zin en onzin van food. Wat je eet definieert meer dan ooit wie je bent. Wat heeft dat voor gevolgen? En wat doet zoiets fysieks als eten met je ziel? Mijn inzichten deel ik hier, op Facebook (volgen mag) en op 9 november tijdens mijn StandUp evenement in de Oosterkerk.

Tags: , , , ,

The comments are closed.

Over Dominee Tim

Ik ben Tim, ondernemer en dominee. Met een talent om verhalen te vertellen. Over de actualiteit, zonder vingertje en altijd met een spirituele dimensie. Inspirerende verhalen voor jou én voor jouw bedrijf.