Luther: Europa’s grootste foodie

31 oktober, 2017 Geplaatst door food Geen reacties

Iemand met een bijzondere belangstelling voor alles wat met eten en drinken te maken heeft, wordt tegenwoordig foodie genoemd. Precies vijfhonderd jaar geleden liep in het Oost-Duitse stadje Wittenberg iemand rond die je gerust zo zou kunnen noemen. En dan meteen ook de meest invloedrijke die Europa ooit gekend heeft (sorry Jamie, Nigella en Yotam).

Maarten Luther:

– was een monnik die relatief vroeg in zijn leven afscheid nam van het kloosterbestaan. Een streng ascetisch leven helpt je niet verder, wist hij uit ervaring. Beter is het om met een vrij en vrolijk hart te eten en te drinken.

– heeft in de loop van zijn leven onwaarschijnlijk veel geschreven heeft. Daaronder de ‘tafelgesprekken’: citaten van Luther die door studenten zijn genoteerd. Inderdaad: tijdens het eten. Er zijn heel veel tafelgesprekken dus er is heel vaak en lang gegeten (over Luthers problemen met zijn stoelgang heb ik het nu even niet).

– heeft via zijn grote en kleine catechismus miljoenen Duitsers bijgebracht wat het betekent om ‘geef ons heden ons dagelijks brood’ te bidden. Van Mozes en Jezus nam hij het idee over dat een mens niet leeft van brood alleen. Zijn opsomming gaat zo: eten en drinken, kleding, schoenen, een huis, een tuin, akkers, vee, geld, bezit, relaties, kinderen, goed weer, vrede, gezondheid, goede vrienden en betrouwbare buren. Het lijkt een beetje op de beroemde ‘behoeftenpyramide’ van Abraham Maslow. Er is meer dan food. Maar niet minder. Voedsel is de behoefte waarmee een mens staat of valt.

– vond dat je de essentie van het christelijk geloof kon beleven door met anderen aan een tafel te gaan zitten. Zo vaak mensen met elkaar brood en wijn delen, smaken en proeven ze dat er Iemand is die voor je zorgt. Dat is ‘leven uit genade’.

Ook Jezus was een foodie

De Reformatie wordt vaak neergezet als ‘een nieuwe religie’. In ieder geval is het een religie waarbij ‘food’ de sleutel vormt (al kwam dat er in calvinistisch Nederland lang niet altijd duidelijk uit). En met die benadering kwam Luther dicht in de buurt van waar het in het christendom allemaal begonnen is. Ook Jezus was een foodie.

Food, the new religion | Dit artikel is onderdeel van mijn zoektocht naar de zin en onzin van food. Wat je eet definieert meer dan ooit wie je bent. Wat heeft dat voor gevolgen? En wat doet zoiets fysieks als eten met je ziel? Mijn inzichten deel ik hier, op Facebook (volgen mag) en op 9 november tijdens mijn StandUp evenement in de Oosterkerk.

Tags: , , ,

The comments are closed.

Over Dominee Tim

Ik ben Tim, ondernemer en dominee. Met een talent om verhalen te vertellen. Over de actualiteit, zonder vingertje en altijd met een spirituele dimensie. Inspirerende verhalen voor jou én voor jouw bedrijf.