goede voornemens

Hoe je al je goede voornemens redt met een simpele truc

21 december, 2017 Geplaatst door Geen categorie 1 reactie

Het is weer december: stress en een bomvolle agenda, ondanks dat je heel hard toe bent aan een beetje rust. Om dan het jaar af te sluiten met de goede voornemens waarvan je toch weet dat je ze dit jaar niet gaat halen. Het Self-Help boekje dat je gaat lezen, de sportschool waar je elke week heen zal gaan en de tijd die je meer voor jezelf gaat nemen dit jaar. Met genoeg tijd, een lekkere routine en onder de juiste omstandigheden moet het dit jaar wél lukken. Zo betrap ik mezelf elke keer weer op de gedachte: “Ik weet precies hoe het moet en wat ik wil.” En toch… zit ik in januari toch weer teleurgesteld op de bank. Waarom doe ik dit toch elk jaar weer?

De oplossing voor dit jaarlijkse probleem vond ik bij de meest onwaarschijnlijke combinatie van mensen: een business-goeroe en een joodse rabbi. Simon Sinek geeft een briljante blik op hoe wij in elkaar zitten, waar we gelukkig van worden en waar we vastlopen. Jezus legt vervolgens uit hoe dit idee je beeld van de feestdagen, het nieuwe jaar en jezelf volledig om gaat gooien.

De businessgoeroe: Zo zitten wij in elkaar

Allereerst Simon Sinek, de grootste goeroe op het gebied van business en communicatie van dit moment. Hij zegt: wij mensen werken in drie niveaus:

  1. Alle mensen weten wel wat ze doen
  2. Sommige mensen weten ook hoe ze dat willen doen
  3. En maar heel weinig mensen weten waarom ze doen wat ze doen.

Zijn revolutionaire idee is heel simpel: ‘Start with why’. Dat is precies waar het met je voornemens ook vastloopt. Je weet precies wat je wilt bereiken en hoe je dat wilt doen, maar je echte kracht zit hem in je waarom. Sinek’s go-to-voorbeeld voor een sterke waarom is Apple:

“In everything we do, we believe in challenging the status quo. We believe in thinking differently. The way we do this is by making our products beautifully designed, simple to use and user friendly. We just happen to make computers.”

Sinek claimt dat je op deze manier de mensen bereikt die hetzelfde geloven als jij en dat is hét recept tot succesvol zaken doen!

De joodse rabbi: Dit is hoe je gelukkig wordt

Oke, wacht, dit gaat over zaken doen. Even terug naar de goede voornemens. Wat heb ik hier in vredesnaam aan? Nou, dit is dus waar het interessant wordt als we kijken naar Jezus van Nazaret, een joodse rabbi. In een context van tempels, Romeinen en een religie waarbij iedereen heel nauwkeurig ruim 600 regels moest volgen houdt hij een krachtig pleidooi om je niet te richten op wat je moet doen of op hoe je dat dan precies van plan bent, maar op je diepste drijfveer. Hij noemt dat ‘je richten op het Koninkrijk van God’, iets anders gezegd: een betere wereld, een betere versie van jezelf. Dat waar je in gelooft. Je hoop. Wat jij belangrijk vind en waar jij helemaal fired up van raakt.
Hij zegt eigenlijk: als je helder hebt waarom je doet wat je doet, dan kan hoe en wat je doet verschillen, elke poging in de soep lopen, maar je houdt altijd je diepste motivatie levend. In zijn woorden:

“Verzamel jezelf geen schatten op aarde: mot en roest vreten ze weg en dieven breken in om ze te stelen. Verzamel schatten in de hemel, daar vreten mot noch roest ze weg, daar breken geen dieven in om ze te stelen. Waar je schat is, daar zal ook je hart zijn.” – Matteus 6: 19-21

In meer hedendaagse termen: Schatten op aarde zijn kwetsbaar, net als ons hoe en wat. Hoe strak onze planning ook is, hoe tof het ook is wat we doen, er hoeft maar iets fout te gaan en de boel ligt overhoop. Precies hierin raadt Jezus ons aan om schatten in de hemel te zoeken, je waarom. Zelfs wanneer je briljant uitgewerkte voornemen dan toch weer overboord gaat, kun je hieruit altijd nieuwe motivatie putten! Briljant right!?

Zo maak jij 2018 tot een succes!

Neem daarom wat tijd zo voor het nieuwe jaar. Om te voorkomen dat we straks weer in ons normale patroon zakken en we onze hoe- en wat-plannen weer jammerlijk zien falen. Deze feestdagen dagen je uit eerst even goed stil te staan en op kerstavond voor de haard antwoord te geven op de volgende vragen: Wat vind ik belangrijk? Wie vind ik belangrijk? Waar leef ik voor? Waar geloof ik in? Wie weet, als je jezelf nu al laat inspireren om met deze vragen bezig te gaan, sta je straks in maart nog steeds enthousiast in de sportschool!

One comment

Karel Maatkamp schreef:

Waar leef je voor

Leave a Reply

Your email address will not be published.This is a required field!

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Over Dominee Tim

Ik ben Tim, ondernemer en dominee. Met een talent om verhalen te vertellen. Over de actualiteit, zonder vingertje en altijd met een spirituele dimensie. Inspirerende verhalen voor jou én voor jouw bedrijf.