How you do anything is how you do everything

15 februari, 2018 Geplaatst door Geen categorie Geen reacties

Ik ben altijd te laat of nét op tijd. Zelden ben ik ergens te vroeg. De laatste tijd merk ik steeds meer dat ik me daardoor overal gehaast voel. Mijn hele leven voelt te druk. Maar als ik per ongeluk een keer op tijd ben, dan voel ik me ineens rustig en ontspannen. Conclusie: ik wil leren hoe ik op tijd kan zijn. Dat wil ik al jaren (zie mijn vorige blog over goede voornemens). Maar hoe dan? Hoe word ik wie ik wil zijn?

het dilemma

We lijken ons die vraag allemaal te stellen tegenwoordig. Iedereen in Amsterdam is bezig zichzelf te vinden en er zijn talloze goeroe’s en zelfontplooiingsprofeten die ons daarbij willen helpen. Boekhandels staan bomvol met zelfhulpboeken. Het probleem is echter dat het allemaal niet werkt. Als één boek zou werken, dan zouden al die andere boeken niet meer nodig zijn en dan zou de hele markt verzadigd zijn. Waar vinden we dan dé oplossing, hét boek en uiteindelijk onszelf?

Als theoloog zoek ik eerst naar oplossingen in de bijbel. Misschien is dat dan wel hét boek wat mij het antwoord gaat geven. Ik las:

“de vrucht van de Geest is liefde, vreugde en vrede, geduld, vriendelijkheid en goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing.” 

Deze vruchten zijn perfecte eigenschappen, wel mooi, maar ook ontzettend lastig. Hoe groei je die goede vruchten dan? In andere woorden weer diezelfde vraag: hoe word ik wie ik wil zijn? Dat is precies waar ik al was. Is de bijbel dan gewoon het zoveelste semi-zelfhulpboek?

hoe dan?

In de klassieker ‘The karate kid’ vond ik nieuwe hoop. Voor wie de film niet kent: de karate kid wordt gepest en leert kungfu van een oude man. Deze oude man leert hem echter niet vechten, maar laat hem uren lang zijn jas uit doen, op de grond gooien, oppakken, ophangen, pakken, aandoen en herhalen. Hij begrijpt er eerst niks van, maar uiteindelijk leert hij volgens de filosofie:

‘How you do anything is how you do everything’.

Kungfu, net als alles, leer je niet in één keer, maar leer je door hele kleine stapjes in je dagelijkse taken. Zoals een boom groeit door alle voeding uit de wortels, zo kunnen wij leren door te beginnen in de dagelijkse kleine dingen. Tanden poetsen, jas ophangen, bed opmaken, kleren aan doen.

Het is echt lastig om in één keer overal op tijd te zijn. Dan moet ik er altijd bewust mee bezig zijn, ik mag nooit verslappen en elke keer dat het niet lukt voelt als falen. Normaal zou dat er voor zorgen dat ik mijn doel nooit ga halen. Nu zit er als een mantra in mijn hoofd: ‘How you do anything is how you do everything’. Als ik wil leren hoe ik op tijd ben, moet ik met de kleine dingen beginnen. Dus, mijn plan voor de komende tijd: Ik ga elke dag 10 minuten eerder uit bed.

resultaat

Zo heb ik mezelf aangeleerd altijd de conducteur en de buschauffeur te groeten om vriendelijker te worden. Ik heb mezelf aangeleerd altijd mijn tanden te poetsen om er verzorgd en netjes uit te zien. Ik heb mezelf aangeleerd altijd ’s ochtends 3 punten op te schrijven waar ik dankbaar voor ben om positiever te gaan denken. Op deze manier kun jij ook leren meer rust te nemen. Effectiever te werken. Eerder op te staan. Anything.

Ik zit nu midden in dat proces. Het is geen wondermiddel waardoor ineens alles lukt, maar ik merk absoluut verschil. Elke keer dat ik nu ontzettend moe ben en naar bed wil, zit er een stemmetje in mijn hoofd dat zegt: ‘How you do anything is how you do everything’ en dan poets ik mijn tanden. Ik wil nog graag leren hoe ik meer rust inbouw, meer aandacht kan geven aan mensen om me heen en productiever kan werken in de trein. Ik heb met deze zin in ieder geval de tools om daarmee te beginnen.

The comments are closed.

Over Dominee Tim

Ik ben Tim, ondernemer en dominee. Met een talent om verhalen te vertellen. Over de actualiteit, zonder vingertje en altijd met een spirituele dimensie. Inspirerende verhalen voor jou én voor jouw bedrijf.