rat

Hoe word ik een rat? Open brief aan Joep Schrijvers

23 februari, 2018 Geplaatst door Geen categorie

Beste Joep,

in het kader van mijn project ‘veertig dagen zonder sorry’ kreeg ik van een teamlid jouw boek ‘hoe word ik een rat’ aangereikt. De titel kende ik. Meer nog: ik weet ‘m op de goede momenten te citeren, bij voorkeur in een kerkdienst (altijd de lachers op m’n hand) Maar verder nooit een letter van je boek gelezen. Sprak de rat.

Riool

Nu dus wel, hoofdstuk 1 tenminste. Over het riool. Je hebt me meteen. It’s all about rattigheid! In bedrijven, in de politiek. Ik zal je vertellen dat ik het vijftien jaar lang in een kerkelijke omgeving heb volgehouden, meer door mijn rat-skills dan door iets anders. Aahhrgh, wat heerste en heerst in mijn sector de politieke of beter gezegd spirituele correctheid. Gruwelijk. Terwijl het bijbelse mensbeeld tamelijk goed overeenkomt met de door jou geschetste rat. Koning David was een rat. Jakob (van Esau). De apostel Petrus. Paulus idem.

Ik heb me in veel situaties rattig gedragen (al zeg jij dat een goede rat dat niet over zichzelf zou zeggen). Maar jij zegt zelf al dat je met je rattenverhalen voor veel mensen als biechtvader hebt gefunctioneerd. Hou dit dus maar tussen ons. Ik ben een rat zoals jij het bedoelt, denk ik: niet door mensen te bedonderen of financiële malversaties te plegen. Maar gewoon, omdat ik het spel goed doorzie en het vaak weet te benutten voor mijn eigen doelen. Ik vind opportunist een geuzennaam.

Nietzsche en Jezus

Behalve aan Nietzsche en Arendt (de motto’s waarmee jij je boek opent) kun je ook menige quote aan Jezus ontlenen, de rattenvanger uit Nazaret zeg maar. Weigerde ook om braaftaal te spreken. Vond dat ‘wereld’ en ‘riool’ synoniemen zijn. Noemde de bazen van zijn tijd gepleisterde graven: fraai van buiten, rot van binnen. Vonden ze niet grappig.

Tim's Mega Dikke

Kwartaalnieuwsbrief

Elk kwartaal een nieuwsbrief (4x per jaar), tjokvol inspiratie en zinvolle teksten van dominee Tim Vreugdenhil.

Start: oktober 2018 - schrijf je nu in!

40 dagen zonder sorry

Treffend maak je de kloof zichtbaar tussen ‘mooie woorden’ en ‘alledaagse praktijk’, het verschil tussen medemens en klootzak, tussen missie en gekonkel (jouw termen). Precies daar begint mijn aversie tegen het woord sorry. Sorry is braaftaal geworden. Sorry voor dat ik verzon dat ik bij Poetin aan tafel zat. Sorry dat ik de impact daarvan niet onderkende. Sorry als mijn teksten je gekwetst hebben. Sorry voor de seksfeesten gefinancierd van uw charitatieve bijdrage. En onze duizenden kleine sorry’s per dag. Vaak pogingen om van de rattenstreken snel weer op het niveau braaftaal uit te komen. Wat zou opzienbarend zijn? Dat mensen zouden zeggen: ik ben ook zo’n rat. Een minister. Dat Oxfam zou zeggen: ook wij werken met louter ratten. Dat we samen zouden vaststellen: er is alleen maar riool.

Benieuwd naar meer!

Ik ben benieuwd hoe hoog ik scoor op de schaal van rat die je voor hoofdstuk twee aankondigt. Ik blijf je – met je permissie – even gebruiken als mijn biechtvader. Je hoort binnenkort weer van me. En verder hoop ik al lezend wat meer te ontdekken hoe je dat precies doet met ironie, zelfspot en overdrijving. Leer ik graag iets over bij.

Met rattelijke groet,
Tim

Verder lezen

Tags: , , , ,

No comments yet. You should be kind and add one!