riool

Welkom in het Amsterdamse riool

24 maart, 2018 Geplaatst door 40 dagen zonder sorry Geen reacties

De schaal van rattigheid

Overal waar ik kom, laat ik vallen dat ik met veel plezier lees in het boek van Joep Schrijvers, Hoe word ik een rat? Ik vertel er ook eerlijk bij dat ik vrij hoog scoor op de ‘schaal van rattigheid’ (hoofdstuk 2). Ratten zijn geen volstrekt immorele lieden maar mensen die durven en kunnen denken in termen van belangen, doelen en als het nodig is streken.

Onlangs sprak ik iemand die zichzelf volstrekt niet in die metafoor herkende. Ik ben helemaal geen rat, zei hij. Echt voor geen greintje. Intuïtief zei ik: maar wat doe je dan in vredesnaam in Amsterdam? Deze stad is immers één groot riool? Niet dat we allemaal zo lelijk zijn of doen. Maar de enige manier om ergens te komen, is behendig kunnen laveren langs belangen en doelen, als het moet via streken.

Welkom in het riool

Joep Schrijvers levert argumenten om mijn stelling te onderbouwen. Een riool is een plek van tegengestelde belangen en verschillen in waarden, zegt hij (in hoofdstuk 3, zelf noemt hij het ‘arena’). En ook een riool kent key players, niet iedereen is even belangrijk. Schrijvers heeft een prachtige casus over een filmhuis in een provinciestad. Als datzelfde filmhuis in Amsterdam had gestaan, was de geschiedenis misschien nog drie keer zo lang geweest.

Met je spirituele bril in het riool

Met een spirituele bril op zie je in de Amsterdamse arena in ieder geval drie dingen. Doe bij jezelf een snelle check:

  • Trots: op welke mensen kijk ik eigenlijk neer?
  • Onverschilligheid: aan welke mensen of situaties (waarvan ik weet heb) laat ik me weinig of niks gelegen liggen?
  • Angst: voor welke mensen, situaties of keuzes schrik ik terug?

Mijn stelling is dat een goede rat (in de betekenis die Joep Schrijvers er gaan geeft) een scherpe neus heeft voor ook déze dingen, zowel bij anderen als bij zichzelf. En daar worden ratten dus juist heel menselijk van.

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

Your email address will not be published.This is a required field!

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Over Dominee Tim

Ik ben Tim, ondernemer en dominee. Met een talent om verhalen te vertellen. Over de actualiteit, zonder vingertje en altijd met een spirituele dimensie. Inspirerende verhalen voor jou én voor jouw bedrijf.