Schatten verborgen op geheime plekken

14 november, 2020 Geplaatst door Geen categorie Geen reacties

Preek over het leven met een beperking, Samuel Wells n.a.v. Jesaja 45,1-7.
Vertaling door Tim Vreugdenhil

Een comedy-kanaal dat de afgelopen jaren een beetje een eigen leven is gaan leiden, en dat maar blijft leveren, is ‘Overheard in Waitrose’, een Twitter-account met problemen die alleen de rijken echt kunnen begrijpen. Onder mijn recente favorieten zijn:
‘Lieverd, hebben we parmezaanse kaas voor beide huizen nodig?’

Deze is ook grappig:
‘Papa, heeft Lego een stille t – net als Merlot?’
Sommigen herkennen zich misschien in deze:
‘Mam, denk je dat we een paar van onze vakantiehuizen moeten verkopen nu we uit de Europese Unie zijn gestapt?’
En deze is geweldig:
‘Nee, ik snap gewoon niet waarom u hier geen biologische courgettes hebt. Heet het hier soms Oost- Berlijn?’

Het probleem ontstaat als je de problemen van de rijken vervangt door de echte moeilijkheden van de armen. Dat is precies wat er gebeurt als Juda wordt weggevoerd in ballingschap, in de zesde eeuw voor Christus. Snel verander de Bijenkorf in de voedselbank. En toch – wat Juda ontdekt te midden van haar gedwongen vernedering, is een grotere God, een meer nabije God, een breder netwerk aan vrienden en een nieuw begrip van haar eigen kwaliteiten. Vandaag, op wat we ‘beperking-zondag’noemen, wil ik in overweging geven om handicap op een soortgelijke manier opnieuw te definiëren. Als we ermee stoppen om alles in onszelf en in anderen dat als een beperking beschouwd kan worden als zodanig te beschouwen, dán voelen we de hunkering van Babel naar Jeruzalem, van de voedselbank naar de Bijenkorf. En als we dan de inzichten in overweging nemen die we alleen in Babylon kunnen opdoen, dán komen we in de buurt van het veranderen van onze persoonlijke en collectieve opvatting van beperking, en tegelijkertijd komen we dichter bij waar het evangelie werkelijk over gaat.

Lees hier de hele preek.

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

Your email address will not be published.This is a required field!

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>