Header campagne pagina - DEF (200)

Amsterdam verandert. Daarom onderzoek ik de komende weken mijn stad. De stad waar toeristen geen genoeg van krijgen, meer dan 180 nationaliteiten samenleven en we veel over diversiteit praten maar vaak in bubbels leven. Wat doet dit met jou en met mij? Dat ga ik onderzoeken. Aan de hand van zes kritische vragen die mij motiveren om de stad met andere ogen te bekijken. Mijn inzichten deel ik via mijn Facebookpagina en tijdens een StandUp evenement op 15 juni. Met als focus: wat maakt Mokum tot jouw en mijn paradijs?

Hoe ik het ga aanpakken

4 mei tot 15 juni 2017

Challenge

Elke week krijg ik van mijn team een vraag of uitdaging over de veranderende stad. Deze vragen gebruik ik om naar jullie te luisteren en jullie te inspireren over het leven in de stad.

Benieuwd naar mijn vraag van de week?
Kijk elke donderdag om 12:30 live naar de presentatie op mijn Facebookpagina.

Blogs

Ik beantwoord elke vraag van de week met een blog. Hierin deel ik mijn ervaringen, oude wijsheden en nieuwe inzichten.

Klik hier voor mijn nieuwste blogs en mijn eerdere artikelen over dit onderwerp.

Onderzoek

Ik lees wat planologen en sociologen zeggen over gentrificatie. En natuurlijk onderzoek ik christelijke bronnen of zij iets zeggen over de spirituele kant van dit thema.

Heb je tips die mij helpen bij mijn onderzoek?
Stuur ze me over de mail!

Standup Theology

Op 15 juni organiseer ik een grande finale in mijn tweede thuis, de Oosterkerk. Bij een StandUp evenement deel ik al mijn inzichten met je. Dus zet hem vast in je agenda en bestel je tickets hier.

Waar: Oosterkerk, Amsterdam
Wanneer: 15 juni, 20:00

Waarom dit thema?

Er is geen ontkomen aan. De kranten schrijven er wekelijks over en in elke kroeg komt het ter sprake: gentrificatie. Ofwel: de veranderende stad. Dat je van sommige dingen vrolijk wordt en van andere chagrijnig. Tegelijk blijft het onderwerp vaak abstract.

En toch is dat niet het hele verhaal. Een land dat snel verandert en een veranderende stad doen iets met mensen. Van deze ontwikkeling gaat op één of andere manier een appèl uit. Draag je bij aan de verandering? Profiteer je ervan? Verlies je erbij?

Als dominee wil ik in eerste plaats goed luisteren. Wat is de stem van de stad? Hoe voelen Amsterdammers om mij heen zich daarover en wat denk ik zelf van deze onderwerpen? Daarom zal ik (bijvoorbeeld op Facebook) veel input vragen. Net als bij mijn vorige thema angst, wil ik ook nu weer mezelf aan een onderzoek onderwerpen.

Daarnaast voeg ik graag inspiratie toe. Hoe ziet gentrificatie in Amsterdam eruit, wat zijn de voor- en nadelen? Ik gebruik verschillende bronnen zoals planologen en sociologen. Maar ook oeroude verhalen uit mijn christelijke traditie. Volg m’n project via m’n Facebookpagina of via de wekelijkse mails (inschrijven onderaan deze pagina).

Dominee Tim laptop
babel

Wat heeft een dominee hierover te zeggen?

Eén van de oudste verhalen in de christelijke cultuur gaat over bubbels. Het is het verhaal waarin alle mensen ter wereld samen één stad wilden bouwen. Een monsterproject. In die stad stond de hoogste toren die de mensheid zou kunnen bouwen – vanaf de wijde omtrek zou je ‘m kunnen zien.

Maar als mensen samen een stad bouwen, dan gaat dat onherroepelijk mis. Het oude verhaal zegt zelfs: God was geen voorstander. Hij vond het misplaatst, dat mensen deze onderneming opzetten. En dus zorgde hij voor bubbelvorming. Verschillende mensen (vertelt dit verhaal) kregen verschillende talen. Ze riepen nog wel naar elkaar, maar ze begrepen elkaar niet meer. Toen was het gauw gebeurd met het project.

Stadse ambitie en bubbelvorming. Het zit ingebakken in de mensheid, vertelt dit verhaal. De vraag voor dit project is: hoe erg is dat eigenlijk?

StandUp Theology | 15 juni

Elk thema sluit ik af met een StandUp evenement. Tijdens zo’n StandUp Theology deel ik mijn inzichten over het thema van de afgelopen weken: blij in je bubbel. Een avond vol inspiratie, verrassende analyses, spirituele verdieping en geintje op z’n tijd. Dat allemaal in een theaterachtige setting met live muziek en aansluitend een borrel. Ben jij er ook bij?

Wat: StandUp Theology | Blij in je bubbel
Waar: Oosterkerk, Kleine Wittenburgstraat 1, Amsterdam
Wanneer: 15 juni, inloop 20:00, start 20:30
Ticket: € 15,- (inclusief borrel), bestel hier of klik rechts op ‘in winkelmand’

Internationaal pianiste Keti – Ketevan Sharumashvili – verzorgt de live muziek. Met passende stukken die ons nog meer stilzetten bij bubbels. Keti woont in de buurt en speelt regelmatig in de Oosterkerk.

Ben je benieuwd naar wat StandUp Theology is? Bekijk het filmpje hieronder.

Blij in je bubbel – 15 juni – Oosterkerk

15.00 In winkelmand

tickets StandUp blij in je bubbel

Meer over het Mokums paradijs:

Blijf op de hoogte!

Schrijf je hier in voor de wekelijkse mails:

beter leven
Wekelijks goede tips voor een beter leven in je inbox.

Gelukt!

Ontvang m'n antwoord!

Ik ga met de vraag aan de slag - wil je m'n antwoord ontvangen zodra ik het af heb?

Laat dan hier je gegevens achter.

Gelukt! Je hoort van me!