Food the new religion

Geef ons heden ons dagelijks brood … zolang het maar biologisch en desem is. Eten groeide de laatste jaren uit tot een ware religie. Met heel veel bijbels, tempels en hogepriesters.

Wat je eet definieert meer dan ooit wie je bent. Wat heeft dat voor gevolgen? En wat doet zoiets fysieks als eten met je ziel?

Die vragen wil ik beantwoorden. Daarom duik ik de komende weken in de zin en onzin van food. Aan de hand van actuele en eeuwenoude bronnen onderzoek ik parallellen tussen food en religie.

En gewoon door het zelf te ervaren. Bijvoorbeeld als detox dominee. Want is detoxen het nieuwe vasten en is food echt the new religion?

Volg mijn zoektocht op Facebook, mijn website en blok 9 november 20:30 alvast in je agenda voor mijn food StandUp.

Hoe ik het ga aanpakken

9 oktober tot 9 november

Onderzoek

Ik lees wat filosofen, wetenschappers en foodies zeggen over onze relatie met eten. En die met religie. Daarvoor onderzoek ik natuurlijk ook christelijke bronnen. Wat zeggen zij over food en wat betekent dat anno 2017? Met als doel het antwoord op de vraag of food echt onze nieuwe religie is.

Heb je tips die mij helpen bij mijn onderzoek?
Stuur ze me over de mail!

Blogs

Elke week onderzoek ik een overeenkomst tussen food en religie. Mijn uitkomsten deel ik op Facebook en ik schrijf er een blog over. Een blog met mijn ervaringen en vol inzichten uit eeuwenoude én actuele bronnen. Elke donderdag plaats ik een nieuw blog online.

Klik hier voor mijn meest recente blogs en mijn eerdere artikelen over dit onderwerp.

Detox dominee

Om een nieuw geloof te doorgronden, moet je je eigen overtuigingen soms even opzij zetten. Er helemaal induiken en het gewoon ervaren. Daarom ga ik halverwege mijn onderzoek 3 dagen detoxen. Want is detoxen misschien het nieuwe vasten? En is het echt zo verrijkend als sommigen mij doen geloven?

Mijn ervaringen deel ik op mijn Facebookpagina en op mijn website.

Standup Theology

Op 9 november organiseer ik een grande finale in mijn tweede thuis, de Oosterkerk. Bij een StandUp evenement deel ik al mijn inzichten met je. Dus zet hem vast in je agenda en bestel je tickets hier.

Waar: Oosterkerk, Amsterdam
Wanneer: 9 november, 20:30

Waarom dit thema?

Food is één van de ‘trending topics’ van onze samenleving. Tuurlijk, eten en drinken is van alle tijden. Maar de link tussen ‘wat je eet’ en ‘wie je bent’ is typisch nu. Food is boven alles een identiteitsvraag geworden. In een stad als Amsterdam wordt dat extra versterkt omdat we met onze neus veel dichter op ‘consumptie’ zitten dan op ‘productie’.

Food is ook nauw verbonden met gezondheid. Lange tijd aten we om niet dood te gaan, nu eet je om langer te leven. En dan heeft de vraag ‘wat wil je vandaag eten’ ook nog eens een oneindig aantal antwoorden, en dat geeft keuzestress. Niet voor niks dat zoveel mensen, voedingswetenschappers voorop, zeggen dat voeding alle trekken van ‘religie’ krijgt: met profeten, zonden, ethische codes en heilige geschriften.

Website beeld2
website beel 11

Wat heeft een dominee hierover te zeggen?

Omdat voedsel over identiteit gaat, is het een spiritueel thema. Maar ook het thema ‘food’ zelf is niet compleet als je de ‘soul’ buiten beschouwing laat. “Soulless food causes loss of soul” las ik ergens. In de bijbelse verhalen komen nogal wat ‘tafels’ voor, de één te vol en de ander te leeg, de één te druk en de ander te eenzaam, de één met teveel regeltjes en de ander met te weinig moraal.

Schitterende spiegels voor vandaag. En als Jezus ergens zegt ‘dat een mens niet leeft van brood alleen’ is dat uitdagende stelling, ook voor ons. Niemand ontkomt er aan om ‘eten en drinken’ in een breder perspectief te zetten. Als dominee reik ik mensen ideeën en tools aan om dat perspectief te ontwikkelen.

StandUp Theology | 9 november

Elk thema sluit ik af met een StandUp evenement. Tijdens zo’n StandUp Theology deel ik mijn inzichten over het thema van de afgelopen weken: food, the new religion?. Een avond vol inspiratie, verrassende analyses, spirituele verdieping en geintje op z’n tijd. Dat allemaal in een theaterachtige setting met live muziek en aansluitend een borrel. Ben jij er ook bij?

Wat: StandUp Theology | Tim en de liefde
Waar: Oosterkerk, Kleine Wittenburgstraat 1, Amsterdam
Wanneer: 9 november, inloop 20:00, start 20:30
Ticket: €15,- (inclusief borrel), bestel hier of klik rechts op ‘in winkelmand’

Ben je benieuwd wat StandUp Theology is? Bekijk het filmpje hieronder.

Food the new religion – 9 november – Oosterkerk

15.00In winkelmand

standup theology food

Meer over food, the new religion:

Een dominee voor jou?

Voor iedereen een dominee? Ontdek het zelf!
Schrijf je hier in voor m’n twee-wekelijkse inspiratiemails