een mens leeft niet van
food alleen


Brought to you by timvreugdenhil.nl

Meer dan iets anders is food in staat om in te spelen op ons hart, onze diepste verlangens. Niet toevallig wordt de vergelijking tussen religie en food veelvuldig gemaakt. Food doet iets op ons spirituele niveau.


Ik ging op zoek naar deze verbinding.

Door actuele voorbeelden, goede bronnen, persoonlijke verhalen en de spirituele dimensie praat ik je bij over het thema food. Wat ik heb ontdekt: een mens leeft niet van food alleen.

Food is meer dan brandstof voor mijn tank. Het gaat hier over lijf en ziel en leven.

- Tim Vreugdenhil

Ik vond inspiratie bij:

Lewis Hamilton

Deze wereldkampioen in de Formule 1 vertelde dat hij veganist geworden was:
"Ik voelde me het hele jaar al mentaal heel sterk, maar nu heb ik ook fysiek een grote stap gezet. Mijn titel is gebaseerd op twee goede beslissingen: rijden voor het team Mercedes en het veranderen van mijn eetpatroon.”

Hiske Versprille


Bekend om haar recensies en recepten in Het Parool schreef:


“Tot een jaar of tien geleden waren er in Amsterdam geen voedselfestivals en ook geen noemenswaardige stadslandbouwprojecten, foodcoöps, microbreweries in lege kantoorpanden, wildplukcursussen of wachttijden voor moestuinen"


Louis van Gaal

Louis van Gaal over zijn 'totale mens filosofie':

​​

​“Een speler functioneert niet als zijn privésituatie niet op orde is. Een speler presteert niet als hij slecht eet. Dus in dat soort zaken móet je je als coach verdiepen.”


One day detox

De uitspraak van Lewis Hamilton fascineert me. Het is alsof ik een stem in mijn oor fluisteren: dat kan jij ook. Dat gaat in mijn geval niet over wereldkampioen Formule 1 worden of topvoetballer zijn, maar het raakt aan mijn diepe verlangen om fysiek fit en mentaal scherp zijn. Goed functioneren, constant presteren, lekker in je vel zitten: het staat bij mij op de eerste plaats. En daarop is eten – naast slapen – direct van invloed.


Toen ik onlangs een one day detox deed, werd ik acuut ongelukkig. Er kwam die dag beduidend minder uit mijn hoofd en uit mijn handen. Ik was er vooral verbaasd over dat ik me dat vooraf niet goed had gerealiseerd. Het laat zien dat niet eten en drinken direct invloed heeft op je functioneren.


Meer dan iets anders is food in staat om in te spelen op ons hart, onze diepste verlangens. Niet toevallig wordt de vergelijking tussen religie en food veelvuldig gemaakt. De food-wereld heeft zijn eigen tempels (El Bulli), bijbels (de dikke Johannes) of priesters (Nigella Lawson, Jamie Oliver). Maar dat zijn oppervlakkige overeenkomsten. Religies draaien in de kern altijd om een messiaans ideaal. Ze wijzen een weg naar een betere versie van jezelf, of naar een betere wereld.
Kan food die rol vervullen?

De spirituele dimensie

"Een mens zal niet leven van food alleen, maar van ieder woord dat uit de mond van God komt."
Het is een Torah-citaat, bij monde van Mozes. Mozes was en is nog altijd de belangrijkste influencer van het joodse volk. Zijn levensproject is dat hij met zijn volk veertig jaar op reis is geweest, een tocht die de beroemdste reis uit de geschiedenis is geworden. Een volk dat uit Egypte op weg gaat naar het beloofde land, uit de slavernij naar de vrijheid. En tussen die twee uitersten ligt de lange reis door de woestijn. Mensen van alle tijden hebben gezegd: dit is ook ons of mijn verhaal. ​

Ik ben begonnen aan de tocht die me van het één naar het ander voert, mijn eigen reis door de woestijn.

De woestijn is geen plek voor het ontwikkelen van eetgewoonten. Het is een plek waar de ‘totale mens’ zomaar kan verschrompelen tot een zielig hoopje ellende. Dat gebeurt dan ook, in de Mozesverhalen. Nauwelijks zijn die mensen op weg, of er is gebrek aan brood en water. Ze schreeuwen het uit – hongersnood nervosa. Hun God moet iets verzinnen, anders was het verhaal over voordat het was begonnen. Dit is wat hij doet: elke dag regent het brood uit de hemel. Manna heet het. Het is vers, niet houdbaar. Elke morgen moet het weer opnieuw gebeuren. Zo ging het veertig jaar lang.


Al bij Israël in de woestijn moet je je niet blindstaren op iets dat nogal wonderlijk klinkt (brood uit de hemel). Hier leert een volk de belangrijkste spirituele les die er over food te leren valt: in elke tijd en op elke plek komt elke vorm van voedsel ‘uit de hemel vallen’.

Dat manna is soulfood: een reminder dat de belangrijkste dingen in het leven je geschonken worden.

Food heeft in de joodse en christelijke verhalen een belangrijke plek, een sleutelpositie. Food is je entree tot een groter verhaal. Van food (of je er nu weinig of heel veel van hebt) kan je afhankelijkheidsgevoel en je dankbaarheid groter worden. Dan maakt food je tot meer mens, in alle opzichten. 

Inzichten:

Mensen met naam in de foodsector praten niet alleen over het eten zelf. Ze kunnen ons ook uitleggen waarom het goed is wat we eten. 

We hebben het dus over moraal.

Alleen bij thema's als eten, seks en slapen gebruiken we woorden als: zalig, goddelijk en hemels.

Maarten Luther heeft het al gezegd: datgene waar je het meeste aandacht aan besteedt, dat is waar je in gelooft.

meer food for thought

in mijn nieuwe boek


5 juni

in de winkels!




klik voor meer info

TIM VREUGDENHIL  //  Dominee, ondernemer


Ik ben Tim Vreugdenhil. Ondernemer en dominee met het talent om verhalen te vertellen. Verhalen die passen bij onze tijd. Ik zoek altijd naar een spirituele dimensie. Want ieder mens heeft een kern, een ziel. En daar wil ik iets mee. Wat dat precies is, verschilt per persoon. En dat is prima. 

Ik ben geen moralist. Ik wil niets opdringen. Ik wil gewoon inspireren. Via inspiratiesessies bij bedrijven, persoonlijke gesprekken en evenementen van mijn start-up CityKerk in Amsterdam. 


Benieuwd wat ik voor jou kan doen? Neem contact met mij op!

Tim Vreugdenhil