Geven
The perfect gift

Brought to You by timvreugdenhil.nl

In december gaat het om geven. We geven alleen online al ruim € 658 miljoen uit aan kerst. Aan kerstbomen, -ballen en eten. En heel veel aan kado's. Dat geeft stress. Kadostress. Het heerlijk avondje verandert in een hebberig avondje en joyful kerstshoppen is er vaak niet bij.

Dat kan beter! Hoe? Door nóg meer te geven.

Niet per se in kado's, maar wel een beetje meer van jezelf.

De komende weken duik ik in 'geven' en 'ontvangen'. Wat en waarom geven we? Wat verwachten we en wat is nou eigenlijk het perfecte kado?

Deze en meer van mijn ontdekkingen lees je hier.

Er is een kloof tussen het aardse en het hemelse.

Ieder geschenk is een brug tussen die twee werelden.

- Tim Vreugdenhil

The perfect gift bestaat niet

De Amerikaanse oud-president Bill Clinton, tegenwoordig samen met zijn vrouw de drijvende kracht achter een grote Foundation, schreef het boek Geef. Daarin deelt hij ‘geefgedrag’ op in zes categorieën:

• geld
  • tijd
  • kennis
  • spullen
  • vergeving
  • nieuwe ideeën of initiatieven.

Vijf van de zes zijn niet meteen in euro’s uit te drukken. Ik geef er voorkeur aan om deze brede definitie aan te houden.

Van daaruit laten zich interessante vragen stellen. Bijvoorbeeld: welk cijfer zou je momenteel aan je eigen geefgedrag toekennen? Of als je niet van cijfers houdt: welke gevoel heb je er bij?

Toen ik op een A4tje de zes categorieën van Clinton ging tekenen, was ik na een half uur verbaasd over hoeveel er op papier kwam. Het was veel meer dan ik dacht. Eigenlijk maakte ik twee A4tjes: wat geven mensen aan mij – en wat heb ik zelf te geven? Ik tuurde een tijd naar de lijstjes. Ze maakten me een beetje verlegen en tegelijk ook een beetje trots. Ik werd tijdens het tekenen ook verdrietig omdat ik besefte wat ik niet gegeven of ontvangen had. En vervolgens weer extra blij om wat er allemaal wel op die A4tjes kwam te staan.

Geven en ontvangen zijn kwetsbare woorden, ze zijn intrinsiek imperfect.

Het perfecte cadeau bestaat niet.

De perfecte gever ook niet.

De perfecte ontvanger al helemaal niet.

Ik vond inspiratie bij:

Seneca

De filosoof Seneca, beroemd geworden als leermeester van keizer Nero, schreef één van de klassieke teksten over geven: Over de weldaden. De openingszin van zijn boek luidt vrij vertaald:

“Tot de grootste tekortkomingen die een mens kan hebben, behoort niet weten hoe je geschenken geeft óf hoe je ze ontvangt.”

Jeroen Pauw zei op televisie:

Vroeger gaf ik nooit iets. Ik onderzocht mijn motieven en vond dat ik niet oprecht genoeg kon geven. Waarom zou ik geven, als ik er alleen maar zelf een goed gevoel van krijg?”

Op een dag veranderde ik van gedachten:

Fuck die motieven. Ik doe het gewoon wel.”

Marilynne Robinson

De Amerikaanse schrijfster Marilynne Robinson zegt het zo:

Het diepste woord dat je over dit leven kunt spreken, is dat het ons gegeven is. Niemand heeft er voor betaald. De wereld, het universum, het is een kosmisch kado.

[thrive_leads id=’4588′]

De spirituele dimensie

In 2017 keek de hele wereld naar één schilderij. Het is vermoedelijk van Leonardo da Vinci (dat is niet eens zeker). De koper is waarschijnlijk een Saoedische prins (dat is ook niet zeker). Het werd geveild voor een bedrag van 450 miljoen dollar. Salvator Mundi heet het, redder van de wereld. Een Jezus-figuur kijkt je aan. Hij maakt een ietwat onthechte, bijna kwetsbare indruk. Leonardo da Vinci heeft de wereld zijn idee geschonken, zijn welhaast onbetaalbare verbeelding.

Het verhaal van het schilderij is fascinerend: het maakte omzwervingen, werd beschadigd, verkeerd geïnterpreteerd, als vrijwel waardeloos beschouwd. Straks hangt het in het Louvre in Abu Dhabi, in volle glorie.

De kunstenaar, het kunstwerk en de geportretteerde:

hun verhalen vallen op een wonderlijke manier samen.

Er is een Youtube-filmpje, gemaakt door Sotheby’s, het veilinghuis. Een (vermoedelijk amper zichtbare) camera hangt vlak onder het schilderij. Je kijkt dus naar mensen die kijken.
Je weet niet wie ze zijn. Maar op hun gezichten lees je hoop, verdriet, aandacht, fascinatie.

De gezichtsuitdrukking van een mens zou wel eens ons grootste cadeau kunnen zijn.

Wie Jezus ziet, kijkt naar een mens. Maar ook naar de Salvator. Heeft Jezus werkelijk iets gebracht? 'Wie kijkt naar mij, ziet God': er is geen enkele ander citaat van Jezus dat mij zo triggert. De God van Jezus is simpelweg van iedereen. Dat is wat Leonardo da Vinci in die ogen heeft gevangen. Een half miljard wil zeggen: die blik is onbetaalbaar. Maar kijken is gratis. Je hoeft er niet voor naar Abu Dhabi. Een klik op Youtube is genoeg. Of elders. Ooit gedaan? Ooit echt gekeken?

De kerk verdwijnt, maar Jezus is een blijvertje, kopte een Nederlandse krant recent. En Leonardo glimlacht in stilte.

Salvator Mundi

Salvator Mundi door Leonardo da Vinci

meer  over Geven?

(klik hier)

TIM VREUGDENHIL  //  Dominee, ondernemer

Ik ben Tim Vreugdenhil. Ondernemer en dominee met het talent om verhalen te vertellen. Verhalen die passen bij onze tijd. Ik zoek altijd naar een spirituele dimensie. Want ieder mens heeft een kern, een ziel. En daar wil ik iets mee. Wat dat precies is, verschilt per persoon. En dat is prima.

Ik ben geen moralist. Ik wil niets opdringen. Ik wil gewoon inspireren. Via inspiratiesessies bij bedrijven, persoonlijke gesprekken en evenementen van mijn start-up CityKerk in Amsterdam.

Benieuwd wat ik voor jou kan doen?