Huis van Verbinding

Verslag Verbinding Bevrijdt - 5 mei 2020

Op 5 mei vierden we dat we bevrijd zijn.

Het is de 75e verjaardag van een ideaal. Het verhaal van verbinding: Nooit meer Duitser, Jood, Amerikaan of Rus, maar allemaal mens. We vieren het dit jaar anders dan anders. Zoals op veel plekken in Amsterdam zouden we ook hier op de Oostelijke Eilanden een vrijheidslunch houden in de Oosterkerk met een programma met verhalen uit de buurt, muziek en dans, gedichten. Maar dat gaat nu niet. Daarom hebben we een creatieve oplossing bedacht om toch iets feestelijks aan te kunnen bieden op deze dag van bevrijding. We bezorgen vrijheidslunches thuis, samen met een verhalenbundel.

En we hebben een verrassend onlineprogramma met als thema ‘Verbinding bevrijdt’

We vieren vandaag de verbinding die bevrijdt, waar vooroordelen verdwijnen, waar mensen elkaar, al is het op 1,5 meter afstand, ontmoeten. Waar we in onze buurt vieren dat we allemaal mens zijn en verbonden zijn met elkaar. Dat hopen we nog heel lang met elkaar te vieren!

Comité 4&5 mei en Hart voor de Buurt: Atef Abdalla, Corrie Sweers-Struben, Michel Odjo, Stella Siu Lie Ang, Marlou Visser, André van Scheers, Ousama Albadeesh, Fatima Lalouch en Mirjam Sloots

We hopen dat je van het onlineprogramma ‘Verbinding bevrijdt!’ gaat genieten!  Het programma is vanaf 13:15 uur beschikbaar.

Onlineprogramma Verbinding Bevrijdt

Inhoudsopgave programma

Het volgende overzicht geeft aan wat je kunt verwachten! Vanaf 6 mei kun je ook fragmenten terugkijken door op het onderdeel dat je wilt zien te klikken! Dan zullen hier ook impressies van de Bevrijdingsdag te zien zijn!

1. 'Welkom bij het 5 mei onlineprogramma’

Door Mirjam Sloots

2. Zing mee: 5 mei 5 mei

Tekst en Muziek: André van Scheers

Foto's: Maria Bervoets, Angelie Weber, Jeanette de Haan, Burret Olde

3.  ‘Verbinding in de wijk’

Door Danny Konings, gebiedsmakelaar

4. ‘Vrijheid tussen hemel en aarde’

Door: Atef Abdalla (dans)

Marlou Visser (gedicht)

Ousama Albadeesh (keyboard)

Stella Siu Lie Ang (sand painting)

5. ‘Lichtjes en Hartenkreten’

16. ‘Gedenksteen als dank voor hulp’

Door Henk Verhoef, Stichting Oosterkerk

17.  ‘Muziek als bevrijding’

Mysterie- of Rozenkrans-sonate voor viool en basso

continuo van Heinrich von Biber (1644-1704)

Door Franc Polman (Violist) en Henk Verhoef (Organist)

18. ‘Vrijheid – Eilanders terug naar de natuur’

Door Marlou Visser

Lichtjes en Hartenkreten

Elke dinsdag is er voor de Oosterkerk tussen 19.00-20.00 uur gelegenheid om een lichtje aan te steken, een hartenkreet op te schrijven of een bemoedigende tekst die je graag door willen geven aan anderen in deze bijzondere Coronatijd.

Lees de hartenkreten en bemoedigende teksten op de Hartenkreten-pagina.

MIRJAM SLOOTS // Dominee, verbinder

Ik ben Mirjam Sloots. Ik geloof in verbinding. Of het nou de verbinding is tussen mensen onderling, tussen lichaam en ziel of tussen hemel en aarde. Volgens mij verlangt elk mens ten diepste naar verbinding of je nu gelooft of niet of nog zoekende bent.

Mijn droom is dat de Oosterkerk een Huis van Verbinding wordt, waar bewoners van de Oostelijke Eilanden graag komen. Via interviews met buurtbewoners en buurtorganisaties heb ik ontdekt dat deze droom wordt gedeeld. En we zijn samen gaan verkennen in welke behoeften dit Huis van Verbinding zou kunnen voorzien.

Inmiddels is ‘Hart voor de buurt’ ontstaan: een kleurrijke samenwerking van

7 mensen, 6 buurtbewoners uit alle windstreken (multi-culti/multi-reli), voor een deel ook actief in buurtorganisaties en ik. Samen gaan we voor verbindende activiteiten en events voor en in samenwerking met de buurt in en rondom de Oosterkerk, met inzet van ieders talent en inbreng.

Ons eerste verbindende event was de lichtjestocht op 1 november 2019 waarin 100 deelnemers een lichtje aanstaken voor hun dierbaren in een wandeling over de Oostelijke eilanden.  Op 21 december 2019 werd de Oosterkerk omgetoverd tot kerstevent met buurtmuzikanten,  kinderactiviteiten en een kersttheatertour  waarin actrice Gerda Havertong en schrijver Karel Eykman samen met buurttalent optraden voor 350 bezoekers.

En op 26 december genoten 80 buurtbewoners van een heerlijke kerstlunch.

Voor 2020 hebben we ook een verbindend jaarprogramma samengesteld. Door het Coronavirus proberen we zoveel mogelijk in te spelen op wat er leeft op de Oostelijke eilanden. Vandaar dat we zijn gestart met ‘Lichtjes en Hartenkreten’ op dinsdag van 19.00-20.00 op de wereldster voor de Oosterkerk, waarbij buurtbewoners een lichtje aan kunnen steken, een hartenkreet kunnen opschrijven of een bemoedigende tekst voor een ander kunnen doorgeven. (Die geplaatst wordt op deze website)

Op 5 mei vieren we 75 jaar bevrijding op een andere manier dan we hadden gedacht. Vanuit het thema ‘Verbinding bevrijdt’ willen we in samenwerking met het 4&5 mei comité verhalen laten horen, muziek laten klinken en een vrijheidslunch thuis bezorgen voor de meest kwetsbaren in onze wijk.

Volg ons programma via deze website en we horen graag je reactie en we staan natuurlijk ook open voor nieuwe ideeën!

Je bent altijd van harte welkom in het Huis van Verbinding!

Mirjam Sloots

mirjam@citykerk.amsterdam